2022. április 15., 15:54

Románia függetlenítené magát az orosz földgáztól

A román kormánykoalíció pénteken a parlament elé terjesztette a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amelyet sürgősségi eljárásban fognak megvitatni - közölték pénteken a koalíció vezetői.

Románia önállósulna
Fotó: Facebook
Illusztráció

A koalíció közleménye szerint a jogszabálytervezet mind a tengeri (offshore), mind a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének új lendületet ad. A 2018-ban elfogadott korábbi, jelenleg még hatályos jogszabállyal a befektetők elégedetlenek voltak, ezért az új tervezettől tették függővé főleg a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelésének megkezdését.

A koalíció vezetői úgy vélték, hogy az új tervezet versenyképes adózási rendszert hoz létre. Hozzátették, hogy az adókkal együtt a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százaléka a román államé lesz, 40 százaléka a befektetőké.

Nicolae Ciuca román liberális miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat már az év közepén felszínre hozza az első gázmolekulákat egy kisebb méretű fekete-tengeri földgázmezőből, ahonnan évente 1 milliárd köbméter gázt terveznek kitermelni. A nagyobbik gázmező, a Neptun Deep kitermelése várhatóan 2026-ban kezdődhet meg - mondta a miniszterelnök.

Ez utóbbit az osztrák OMV és a román Romgaz vállalatok fogják kitermelni, onnan a tervek szerint évente 10 milliárd köbmétert gázt hoznak felszínre. A román kormányfő kiemelte, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy a dél-kelet romániai Buzau megyében Caragele településen levő onshore mezőn is megkezdődjön 2024 elején a mély kitermelésű gáz felszínre hozatala.

Ciuca szerint ez a jogszabály megteremti annak lehetőségét, hogy

Románia teljes mértékben függetlenné váljon az orosz gáztól

és szert tegyen a vegyipar fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges gázmennyiségre. A kormányfő emlékeztetett, hogy Románia egyik legnagyobb energiafogyasztója, a Marosvásárhely határában levő, műtrágyát gyártó Azomures vegyi üzem a magas energiaárak miatt okozta december eleji leállást követően még mindig nem tudott újraindulni, mert nem rendelkezik a működéséhez szükséges gázzal. Reményét fejezte ki, hogy az új nyersanyagmennyiség következtében Románia lakosai is olcsóbban juthatnak majd hozzá a gázhoz.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az új törvénytervezet jogi stabilitást és kiszámíthatóságot teremt a fekete-tengeri földgáz kitermelőinek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.