2023. április 22., 17:30

Robert. C. Castel: Az USA már keresi a kiugrási lehetőséget az orosz-ukrán háborúból? - VIDEÓ

 

Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakember, a ma7 médiacsalád állandó szakértője ezúttal is a maga utánozhatatlan humorával és stílusában veszi górcső alá az elmúlt hetek külpolitikai eseményeit.

castel
Fotó: Katona Tamás/ma7

 

Az amerikai szivárogtatási botrány hetekkel a robbanása után is a sajtó célkeresztjében áll. Ahogy Castel fogalmazott:

Az igazság általában életszerű. Ebben az egész ügyben viszont nincs semmi életszerű!"

Miként fordulhatott elő, hogy egy 21 éves fiatalember, a szivárogtatás felelősének kikiáltott Jack Teixeira, a Nemzeti Gárda egyik altisztje hozzáfér a minősített adatok ekkora és ilyen eklektikus tömegéhez? Hogy lehet az, hogy az amerikai szolgálatok hónapokig(!) nem veszik észre, valaki titkosított dokumentumokat ad ki egy csapat fiatalnak?

Minden jel szerint Teixeira csak áldozati bárány egy nálánál nagyobb játszmában.

Márpedig, ha így van, érdemes arról beszélnünk, ki fogja a kést. Robert C. Castel szerint, ha abból indulunk ki, kinek állhatott érdekében az információk köztutadba dobása.

Ez esetben a gondolatfüzér végén az Egyesült Államoknak kell helyet foglalnia! Miért? A kiszivárogtatott adathalmaz alapján milyen befolyással lehet a háborúra a botrány? Az Egyesült Államok már keresi a kiugrást az ukrán háborúból?

A beszélgetés házigazdája Pomichal Krisztián, a ma7 médiacsalád közéleti rovatának vezetője.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.