2020. február 3., 08:05

Republikánus szenátorok érveltek a tárgyaláson leadott voksuk mellett

Republikánus szenátorok érveltek vasárnapi nyilatkozataikban a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán pénteken leadott voksuk mellett.

Republikánus szenátorok
Republikánus szenátorok egy csoportja
Fotó: Archívum

Lamar Alexander, Tennessee szenátora az NBC televíziónak, Joni Ernst iowai szenátorasszony pedig a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva állt ki döntése mellett, jóllehet, mindketten kifejtették, nem értenek egyet Donald Trumppal abban, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfőtől kért segítséget a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálására.

A republikánus szenátorok 51:49 arányban szavazták le a demokratákat pénteken, s ezzel elejét vették az impeachment-eljárás elnyújtásának, lehetővé téve a szerdán megtörténő végszavazást.
Donald Trumpot a demokraták azzal vádolták meg, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérte egy idegen állam vezetőjét. Alexander szenátor az NBC televízióban kifejtette: Trump kérése nem volt helyes, az elnök ezzel - mint fogalmazott - átlépett egy határt. Hangsúlyozta azonban, hogy amit az elnök tett, az "messze nem árulás, nem korrupció és nem bűncselekmény".

A politikus szerint Trump cselekedeteiről a döntést a népnek kell meghoznia az ősszel tartandó választáson.

Joni Ernst azt hangsúlyozta, hogy Trump "talán nem a legmegfelelőbb módon" beszélt az ukrán elnökkel, de ez nem lehet alapja az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásnak, amely az elmozdítását célozta. Az iowai politikusnő leszögezte:

a korrupció kifürkészése általában véve nagyon is helyénvaló".

Hozzátette: a szerdai szavazáson arra voksol majd, hogy felmentsék Donald Trumpot az ellene felhozott két vádpont alól.

A Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) bejelentette: a republikánusok szokásos évi nagy, konzervatív találkozójára, a CPAC-konferenciára az idén februárban nem hívják meg Mitt Romneyt. Utah szenátora ugyanis a párt irányvonalával szemben, a demokratákkal együtt voksolt a pénteki szenátusi szavazáson.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.