2021. szeptember 27., 14:50

Prágában nem számolnak a cseh-német kapcsolatok változásával

A cseh politikusok nem számolnak azzal, hogy a német parlamenti választások eredménye befolyással lenne Prága és Berlin viszonyára.

Továbbra is oké
Fotó: TASR
Jakub Kulhánek
Alakuljon Berlinben bármilyen kormány, a fontos az, hogy megértsük egymást, és tudjunk közösen dolgozni országaink és Európa érdekében"

- írja Jakub Kulhánek szociáldemokrata cseh külügyminiszter a Twitteren hétfőn megjelent bejegyzésében. A miniszter rámutatott: a cseh-német kapcsolatok az utóbbi években nagyon jól alakultak, és bízik abban, hogy ez így lesz a jövőben is. Kulhánek úgy véli, hogy jó esély van a két ország stratégiai partnerségének megerősítésére a kereskedelemben, a tudományban, a közlekedésben, a biztonságpolitikában és az Európai Unióban is.

Németország egyike a legfontosabb partnereinknek, bízom abban, hogy kapcsolataink továbbra is nagyon magas szinten maradnak"

- reagált újságírói kérdésre Jan Lipavský, a képviselőház külügyi bizottságának kalózpárti alelnöke. Lipavský hosszú kormányalakítási tárgyalásokra számít Németországban.

Vít Rakušan, az ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt elnöke kijelentette: bárki alakít kormányt Németországban, az biztos, hogy demokraták lesznek uralmon. A pártelnöknek meggyőződése, hogy a választási eredmények alapján Németországban mind a jobboldali, mind a baloldali szélsőséges erők meggyengültek.

Nagyobb változásokat a cseh-német kapcsolatokban sem Lipavský, sem Rakušan nem vár. Mindkettőjüknek az a véleménye, hogy az új német kormány elsősorban a hazai gazdasági és politikai témákkal lesz elfoglalva. Hasonlóan nyilatkozott Jaroslav Bzoch, a képviselőházi külpolitikai bizottság másik alelnöke a kormányzó ANO mozgalom nevében.
 

Megosztás
Címkék