2022. október 16., 18:58

Prága várhatóan meghosszabítja a szlovák határ őrzését

A cseh kormány várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ őrzését - jelentette be Vít Rakušan cseh belügyminiszter a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. 

cseh határ
A migrációs nyomás felülírja a schengeni álmot
Fotó: TASR

Prága a cseh-szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 29-ig meghosszabbították. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

Valószínűsíthető, hogy a határ ellenőrzését még egy hónappal, tehát november 28-ig meghosszabítja a kormány"

- mondta Rakušan a cseh televízióban. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük.

Az Európai Bizottsággal való tárgyaláshoz szükséges háttéranyagon már dolgozunk"

- jegyezte meg a belügyminiszter.

Vít Rakušan szerint a cseh-szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagyarányú csökkenése "csoda lenne".

A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai állampogár, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik.

A miniszter megerősítette, hogy Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról. Rakušan megismételte korábbi kijelentését is, miszerint az illegális migránsok számára Csehország nem célország, ők Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.