2023. február 4., 13:15

Portugália Leopard harckocsikat küld Ukrajnának

Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök szombaton, anélkül, hogy pontosította volna, hány darabot szállítanak.

Leopard nehézharckocsi
Fotó: TASR/AP

Hozzátette, hogy Portugália tárgyalásokat folytat Németországgal a portugál fegyverállományban lévő számos működésképtelen Leopard harckocsi javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni"

 - mondta Costa a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során. "Nem tudom, hány harckocsit fognak (Ukrajnába küldeni), de ezt majd a megfelelő időben közöljük"- mondta.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.

Portugália együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket - mondta Costa, hozzátéve, hogy reményei szerint március végéig leszállítják azokat Ukrajnának.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a "fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről".

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy az ország 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások "első hullámában".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.