2023. november 30., 14:15

Peter Pellegrini: Szlovákia nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat - jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR
Szlovákia már nem rendelkezik olyan fegyverekkel és fegyverrendszerekkel, amelyeket átadhatna Ukrajnának

- mondta Peter Pellegrini újságíróknak azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott a cseh képviselőház és a szenátus elnökével, Markéta Pekarová Adamovával és Miloš Vystrčillel.

Másfelől továbbra is minden eszközzel támogatni fogjuk az oroszok ellen védekező ukránokat

- szögezte le a szlovák politikus, aki egynapos hivatalos látogatást tett Prágában. Peter Pellegrini délután találkozik Petr Fiala cseh kormányfővel, majd Petr Pavel államfő is fogadja.

Miloš Vystrčil újságírók előtt megerősítette, hogy Csehországnak hosszú távú koncepciója van Ukrajna támogatását illetően, beleértve a folytatódó fegyverszállításokat is.

Csehország számára Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megőrzése elvi jelentőségű, mert szerintünk az a cseh állam biztonságát is érinti

- hangsúlyozta a cseh felsőház elnöke.

A felek véleményt cseréltek a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - együttműködéséről is.

A visegrádi együttműködést parlamenti szinten is meg kell erősíteni, az nem maradhat meg csak a kormányok, illetve a végrehajtó szervek szintjén

- mutatott rá Peter Pellegrini.

A szlovák parlament elnöke jövő tavaszra együttes ülésre meghívta Szlovákiába a cseh parlament két házának vezetőit.

Szlovákia a cseh választási rendszerből meríthetne inspirációt

Szlovákia a cseh választási rendszerből meríthetne inspirációt, kielemezve a több választókerülettel járó problémákat is – jelentette ki Peter Pellegrini házelnök csütörtökön, miután Markéta Pekarová Adamovával, a cseh képviselőház elnökével folytatott megbeszélést.

A házelnök egyúttal emlékeztetett, hogy

alkotmánymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy módosuljon a jelenlegi szlovákiai választási rendszer, vagyis az, hogy jelenleg az egész ország egyetlen választókerület.

Egyre erősebben hallani a régiók hangját, hogy saját megválasztott parlamenti képviselőjük képviselje az érdekeiket a törvényhozásban

– tette hozzá Pellegrini azzal, hogy a kormánykoalíció széles körű vitát szeretne indítani a választási rendszer módosításáról.

A házelnök beszámolt arról is, hogy Pekarová Adamová elfogadta meghívását a két ország törvényhozási vezetőinek találkozójára, amiről már Miloš Vystrčillel, a cseh szenátus elnökével is egyeztetett.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.