2023. január 31., 12:44

Peking bírálta a megválasztott cseh államfő és a tajvani elnök telefonos egyeztetését

Petr Pavel megválasztott cseh államfő és Caj Jing-ven tajvani elnök telefonos egyeztetését bírálta kedden Mao Ning kínai külügyi szóvivő, azt vetve Prága szemére, hogy a lépéssel kétségbe vonta Kína szuverenitását és károkat okozott a kínai-cseh kapcsolatokban.

Taiwan
Fotó: TASR/AP

Sajtótájékoztatóján Mao Ning leszögezte: az egyeztetéssel Pavel "átlépte a vörös vonalat", és emlékeztetett arra, hogy a kínai kormány már a telefonbeszélgetés terve hallatán tiltakozott Prágánál, ám a cseh fél ezt nem vette figyelembe.

Csehországnak el kell simítania az incidens okozta kellemetlenségeket, hogy elkerülje a cseh-kínai kapcsolatok visszafordíthatatlan megromlását

- szögezte le.

Petr Pavel hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt,

hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.

Csehország, hasonlóan a világ legtöbb országához, a Kínával szembeni konfrontáció elkerülése érdekében nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ennek ellenére kölcsönösek a látogatások: tavaly például Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke járt egy kereskedelmi delegáció élén az ázsiai szigetországban.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.
A világon mindössze 14 ország tart fenn diplomáciai kapcsolatot Tajvannal.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.