2020. október 12., 10:41

Ötödször választották elnökké Emomalii Rahmon tádzsik államfőt

Ötödször választották elnökké Emomalii Rahmon tádzsik államfőt a vasárnap tartott elnökválasztáson, a 28 éve hatalmon lévő politikus a voksot mintegy kilencven százalékát szerezte meg.

Emomalii Rahmon tadzsik elnök
Fotó: Daily Sabah
Emomalii Rahmon tadzsik elnök

A központi választási bizottság hétfő reggel tette közzé az előzetes eredményeket, amelyek szerint Rahmonra a szavazáson résztvevők 90,92 százaléka adta voksát. Ezzel Rahmon hozta azt az eredményt, amelyre minden politikai elemző számított: ötödik elnöki ciklusát kezdheti meg, amely hét évre szól. A részvételi arány 85,4 százalékos volt.

Rahmont a Független Szakszervezetek Szövetsége jelölte, rajta kívül még négyen indultak az elnöki tisztségért, mindnyájan az elnök akaratát engedelmesen végrehajtó parlament törvényhozói, és a kampány idején nem bírálták nagy "vetélytársukat", Rahmont, akinek hivatalos tisztségéhez dukál az a megszólítás is, hogy "a béke és a nemzeti egység megteremtője, az ország vezetője". A legnagyobb, még működő ellenzéki párt, a Szociális Demokrata Párt bojkottálta a választást, tiltakozva az ellen, hogy a hatályos törvényeket úgy alakították, hogy szavatolják a Rahmon vezette Tádzsik Népi Demokratikus Párt dominanciáját.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) eddig egyetlen tádzsikisztáni választást sem ismert el demokratikusnak. Jogvédő szervezetek diktatúrának minősítik a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban Rahmon által kiépített rendszert, ahol börtönbe kerülnek a hatalom bírálóit, és nincs se vélemény-, se vallásszabadság.

A 68 éves Rahmon 1992 óta irányítja a 9,5 milliós, zömében szunnita muzulmánok lakta egykori szovjet tagköztársaságot. Hatalomra kerülése óta folyamatosan erősítette hatalmát, és a 2016-os alkotmánymódosítással megszűnt az a korlát is, amely határt szabott annak, hogy egy személy egyhuzamban hányszor lehessen államfő.

A vasárnapi választást idején a hatóságok betartatták a járványügyi előírásokat, a helyi tévé híradásában bemutatták, hogy az egyik szavazóhelyiségben a választási bizottság tagjai teljes védőöltözetben fogadták a voksolókat.
Emomalii Rahmon tadzsik elnök
Fotó: Reuters
Emomalii Rahmon tadzsik elnök maszkban szavaz

Emomalii Rahmonnak kilenc gyereke van, és sokan arra számítanak, hogy idősebbik fia, Rusztam lesz az utódja, aki a főváros, Dusanbe polgármestere és a felsőház elnöke is egyben.

Rahmont vezetékneve korábban Rahmonov volt, de 2007-ben, a tádzsik nemzeti hagyományok iránti tiszteletből megszabadult az orosz nevekre jellemző "ov" végződéstől és az apa után adott második - Saripovics - keresztnévtől is. Jellemző a tádzsikisztáni állapotokra, hogy az állami szféra dolgozói rögtön követték példáját, és kilenc évre rá be is tiltották az oroszos végződésű vezetéknevek és apa utáni keresztnév adását az újszülötteknek.

Rahmon uralma alatt az ország fenntartotta a szoros gazdasági kapcsolatait Oroszországgal, Tádzsikisztán ad otthont a legnagyobb külföldi orosz támaszpontnak, és tádzsikok százezrei dolgoznak Oroszországban.

Megosztás
Címkék