Öt vádlott életfogytiglanit kapott az ankarai orosz nagykövet 2016-os meggyilkolásával kapcsolatos török perben

2021. március 9., 19:42
ma7 | MTI

Öt vádlottat súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt kedden egy ankarai bíróság abban a perben, amely az Andrej Karlov volt törökországi nagykövet ellen 2016 decemberében elkövetett merénylettel kapcsolatban folyt - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A 62 éves orosz diplomatát egy ankarai fotókiállítás megnyitóján, televíziós kamerák előtt lőtte le egy 22 éves, szolgálaton kívüli, civil ruhát viselő török rendőr. Mevlüt Mert Altintas iszlamista és a szíriai Aleppó elleni akkori orosz légi offenzívát felemlegető jelszavakat kiabált, mielőtt a török hatóságok végeztek vele.

A gyilkosság ügyében 2019 januárjában indult per. A vádirat értelmében a merénylet mögött az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok és az ő nemzetközi hálózata állt, amelyet a török vezetés Fethullahista Terrorszervezet (Fethullahci Terör Örgütü, FETÖ) néven fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított a 2016 júliusában történt puccskísérletet követően.
A keddi ítélethirdetésen három emberre az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, valamint terrorista céllal elkövetett szándékos emberölés miatt kétszeresen súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki a bíróság. Két emberre segédkezésért egyszeresen súlyosbított életfogytiglanit, illetve további 15 év börtönt róttak ki. Utóbbiak között volt egy korábbi török hírszerző tiszt is, aki információkat szolgáltatott Karlovról a Gülen-mozgalomnak.

Törökországban az életfogytiglani súlyosbított változata egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítéltek sorsát.

A per nyolc vádlottja rövidebb börtönéveket kapott, hat embert pedig felmentett az ítélőszék.

Kilenc vádlott aktáját leválasztották a perről, köztük Gülenét is.

A hivatalos török álláspont szerint a gülenista hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be a török közszférába, és párhuzamos államot építettek ki egyebek mellett a rendőrségen belül is. Gülen tagadta, hogy ő állna Karlov meggyilkolásának hátterében, amikor felmerült a neve az esettel kapcsolatban.

Moszkva és Ankara a történtek nyomán egyaránt a két ország közeledése és az együttes szíriai rendezési kísérlet elleni provokációnak minősítette a merényletet.

A török fővárosban Andrej Karlovról nevezték el azt az utcát, ahol az orosz nagykövetség található.

Kövesse facebook oldalunkat is!