2023. június 14., 14:20

Őszre jöhet áttörés az Északi Áramlat felrobbantása ügyében

Svédország reméli, hogy őszre sikerül megállapítani, kik álltak az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása mögött – írta meg a Magyar Nemzet a robbantással kapcsolatos svédországi nyomozást vezető ügyész nyilatkozata nyomán.

Északi Áramlat
Fotó: TASR/AP

Mats Ljungqvist elmondta, a svéd hatóságok folyamatosan együtműködnek a német féllel. Az ügyész kiemelte, véleménye szerint őszig akár a vádemelésig is sikerül eljutni. Úgy vélte, idővel fény derül rá, ki követte el a szabotázst.

Ljungqvist szerint állami vagy államilag támogatott szereplők állhattak a szabotázs mögött, és ezt az elméletet a vizsgálat csak megerősítette.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 gázvezetéken tavaly szeptember 26-án történtek robbanások Svédország és Dánia gazdasági övezetében. A vizsgálatba Németország is bekapcsolódott. Azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg - emlékeztet a lap.

Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Mint ismert, Oroszország az angolszász országokat tette felelőssé a történtekért.

A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat 1 2012-től működött, az Északi Áramlat 2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt a használata soha nem kezdődött meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.