2022. július 23., 20:07

Őrület, ami itt van, panaszkodnak az amerikaiak

A múlttal ellentétben Európa már nemcsak a vagyonosabb amerikai polgárokat érdekli. Miközben sok európai az ingatlanárak emelkedése miatt aggódik, az Atlanti-óceánon túl még rosszabb a helyzet, és egyre több amerikai polgár költözik végleg Európába, írja a Bloomberg.

Mount Rushmore - amerikai elnökök
Fotó: Archívum

Különösen Dél-Európa vált népszerűvé az amerikaiak körében. A Portugáliában élő amerikai állampolgárok száma 2021-ben 45 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Legutóbb csaknem hétezren éltek az országban, 2018-ban pedig kevesebben, mint ennek a fele, írja a hnonline.sk.

Nagyon népszerű Spanyolország is. 2019 és 2021 között 13 százalékkal nőtt ott az Egyesült Államokban születettek száma.

Portugália és Spanyolország úgynevezett „aranyvízummal” vonzza a külföldi ingatlanvásárlókat: aki 350 ezer vagy 500 ezer eurót fektet be náluk, az állandó lakhatási jogot szerezhet az országban.

A Bloomberg megszólított egy középosztálybeli amerikai emigránst is, aki idén vásárolt házat magának és a fiának Olaszországban. Atlantában havonta 3 ezer dollárt fizetett egy négyszobás lakásért, és esélye sem volt megfizethető lakást találni, bár 300 000 dollár megtakarítása volt. Szicíliában most megtalálta, amit keresett: Összesen 60 ezer dollárért egy kis boltot is szerzett. „Sohasem akartam volna Olaszországban házat venni, ha az amerikai lakáspiac nem lenne olyan őrült” – mondta. 

Egy másik megszólított család Los Angelesből költözött Portugáliába, egy technológiai start-up igazgatója egy két hálószobás lakókocsiban lakott Malibuban a családjával, mert többre nem futotta a pénzükből, most Lisszabon mellet egy szép háromszobás lakásban laknak.

De nem ez az egyetlen oka annak, hogy az amerikaiak Európába költöznek. „Amerikában rendkívüli módon megnőtt az erőszak, és én szeretnék normális gyermekkort biztosítani a gyerekemnek”

– mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.