2021. február 16., 09:39

Országszerte házkutatásokat tartottak a jogvédőknél és újságíróknál Fehéroroszországban

Házkutatásokat tartottak kedd reggel a fehérorosz jogvédőknél és újságíróknál Minszkben és más településeken - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Idézte a fehérorosz nyomozószervek közleményét is, amely szerint a közrend súlyos megsértésére irányuló cselekmények szervezésével és előkészítésével,

illetve a tüntetések finanszírozásával kapcsolatban tartottak házkutatásokat a belügyminisztérium szervezett bűnözés és korrupció elleni főigazgatóságának emberei.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta a járványkorlátozások ellenére rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni, több mint harmincezer embert állítottak elő. 

Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A fehérorosz ellenzéki vezetők közül többen a balti országokba vagy Lengyelországba menekültek, vagy a hatóságok zsuppolták ki őket az országból. Több ellenzéki vezető ellen büntetőjogi eljárások indultak, és voltak már vádemelések is.
Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenka választási csalással került ismét hatalomra a szavazatok négyötödével. A választási eredményeket a Nyugaton sem ismerték el.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.