2023. december 19., 16:22

Oroszország közölte Finnországgal, reagálni fog az Egyesült Államokkal kötött védelmi paktumra

Oroszország kedden bekérette Finnország moszkvai nagykövetét, hogy tiltakozzon az észak-európai országnak az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodása ellen, amely széles körű hozzáférést biztosít az Egyesült Államoknak a hosszú finn-orosz határ közelében.

Oroszország
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Marija Zaharova külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a nagykövettel közölték, hogy Moszkva "nem hagyja válasz nélkül a NATO katonai potenciáljának a határain történő kiépítését, amely veszélyezteti az Oroszországi Föderáció biztonságát, és megteszi a szükséges intézkedéseket Finnország és NATO-szövetségeseinek agresszív döntéseivel szemben".

Finnország idén lett az észak-atlanti szövetség legújabb tagja.

Az Egyesült Államokkal kötött hétfői megállapodás célja, hogy konfliktus esetén gyors katonai hozzáférést és segítséget biztosítson Finnországnak - közölték a bejelentés előtt tisztviselők.

A megállapodás 15 olyan finnországi létesítményt és területet sorol fel, amelyekhez az amerikai hadsereg akadálytalanul hozzáférhet, és ahol katonai felszerelést és lőszert is tárolhat, köztük négy légi bázist és egy katonai kikötőt.

Az Egyesült Államoknak számos NATO-tagországgal van hasonló megállapodása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.