2024. március 31., 18:12

Oroszország intenzív támadásokat intézett az ukrán energetikai infrastruktúra ellen

Oroszország ismét Ukrajna kulcsfontosságú energetikai infrastruktúráját támadta vasárnapra virradóra és a nap folyamán drónokkal és manőverező robotrepülőgépekkel.

Heves támadás
Fotó: Facebook

A nyugat-ukrajnai Lviv régióban a helyi hatóságok adatai szerint a támadásban legalább egy ember életét vesztette. Makszim Kozickij, a megye kormányzója Telegram-oldalán hozzátette, hogy a romokat, amelyek alatt még további áldozatok is lehetnek, most mentőegységek fésülik át. Mint mondta, a csapások következtében egy kormányzati épületben keletkeztek károk.

Az ukrán légierő közlése szerint a tizennégyből kilenc orosz rakétát és a tizenegyből kilenc drónt semmisítettek meg.

Oroszország az utóbbi napokban fokozottan támadta Ukrajna energetikai infrastruktúráját. A kijevi belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ország tíz régiója került tűz alá, aminek következtében legkevesebb hatan megsebesültek és áramkimaradások voltak az ország egyes térségeiben.

Az Ukrenergo áramhálózat-üzemeltető az erőművekben keletkezett károk miatt szombaton az ország több régiójában is az áramszolgáltatás leállítására kényszerült. A vállalat vasárnap ismertette, hogy az áramszolgáltatás továbbra is csak korlátozottan érhető el Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban, illetve Krivij Rihben.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint az orosz hadsereg Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén kedvezőbb állásokat foglalt el, eközben pedig visszavert 15 ukrán rohamot és ellenrohamot, közülük kilencet Avgyijivkánál.

A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén mintegy 760 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben két frontszakaszon, egyaránt mintegy háromszázan, a Donyeck és az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett három, az Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó indítóállást, három Szu-25-ös repülőgépet a Mikolajiv megyei Voznyeszenk repterén, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők 23 rakétáját, továbbá 178 drónt.

Az orosz statisztikai szerint az ukrán fél által a háború kezdete óta elveszített repülőgépek száma elérte az 580-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Telegram-oldalán az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy

bárcsak közelebb kerülne az igazi béke egész Ukrajna és mindazon államok számára, amelyek háborútól szenvednek".

Volodimir Zelenszkij húsvéti üzenetében arról szólt, hogy

nincs olyan nap és éjszaka, amikor az orosz terror ne törekedne életünk tönkretételére".

Kijelentette, hogy az ukránok folytatják a védelmet.

Kitartunk, szellemiségünk nem adja fel, és tudja, hogy lehetséges elkerülni a halált. Az élet győzni tud!"

- húzta alá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.