2022. szeptember 19., 10:51

Oroszország eszkalál: ukrán atom- és hőerőművet is támadtak az elmúlt 48 órában

Az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat hétfőn arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok a Mikolajiv településtől délre fekvő Pivdennoukrainszkban a helyi atomerőművet lőtték. A hétvégén egy másik fontos erőművet, egy Szlovjanszk közelében található hőerőművet is több találat ért. 

orosz ukrán háború
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

A Mikolajiv melletti atomerőművet ért támadásról egyelőre csak annyit tudni, a reaktorok nem sérültek meg, rendben üzemelnek. A robbanás a reaktoroktól 300 méterre történt, a detonáció megrongálta az erőmű épületeit. A támadásban megsérült a közeli vízi erőmű és az elektromos vezetékek. 

Az atomerőmű és a hőerőmű elleni orosz támadás összecseng azzal az elképzeléssel, hogy az elmúlt hetek kudarca után Oroszország ipari infrastruktúrák elleni támadással próbálja megtörni az ukrán hátország felfokozott harci kedvét.

Az elektromos áramot előállító erőművek elleni támadással az orosz csapatok hosszan tartó, nagy területre kiterjedő áramszüneteket érhetnek el Ukrajnában. Az ukrán hadsereg Harkiv környéki sikerei nem csak a hátország, de a nyugati közösség lassanként apátiába forduló hozzáállása is új lendületet kapott. 

Demkó Attila, portálunk által is számos alkalommal megszólaltatott biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán azt írta, 

Oroszország egyértelműen eszkalál.

Demkó szerint igen valószínű, hogy "nem túl nagy erőfeszítéssel" Ukrajna nagy részén le tudják állítani az áramszolgáltatást, sőt, a gáz- és vízszolgáltatást is. Demkó úgy véli, hamarosan az ukrán folyami gátak is célponttá válhatnak. Ukrajna ezekért a támadásokért csak a határrégióban tud visszavágni - véli az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, így adja magát a kérdés, vajon az ukrán hadsereg rászánja-e magát egy hasonló visszavágásra. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.