2023. szeptember 4., 11:46

Oroszország drónokkal támadott egy dunai kikötőt

Oroszország három és fél órán keresztül drónokkal támadott egy dunai kikötőt hétfő reggel az ukrajnai Odessza megyében, a csapások jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában - közölte Oleh Kiper helyi kormányzó.

Megsemmisítették
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

Izmail környékén tizenhét drónt semmisítettek meg, de több becsapódást nem sikerült megakadályozni - írta Kiper a Telegramon.
A drónok lehulló darabjai néhány helyszínen tüzet okoztak.

Az első értesülések szerint a támadásoknak nem voltak áldozataik - tette hozzá a kormányzó.

A kikötő térségében raktárak, gyárak, valamint mezőgazdasági gépek rongálódtak meg.

Izmail folyami kikötője az ukrán mezőgazdasági termékek egyik fő kiviteli útvonalává vált, mióta Moszkva júliusban felmondta a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodást.

Az ukrán ügyészség közölte, hogy orosz drónok vasárnapra virradóra is támadást hajtottak végre a Duna vonalán:

akkor ipari létesítményeket vettek célba az ugyancsak Odessza megyei Reni kikötőjében.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy benyújtotta lemondását a parlement elnökének. Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap este jelentette be a miniszter leváltását, egyúttal közölte, hogy utódjául Rusztem Umerovot, az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét javasolja. A krími tatár származású, 41 éves Umerov jelentős szerepet játszott az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodásban.

Reznyikov, akit 2021 novemberében neveztek ki védelmi miniszternek, több milliárd dollárnyi nyugati katonai segítség biztosítását segítette elő a háborús erőfeszítések támogatására.

Minisztériumát korrupcióval vádolták, egyebek között az élelmiszer- és egyenruha-beszerzéseknél, amit Reznyikov visszautasított. Lemondólevelében hangsúlyozta, hogy minisztersége alatt az Oroszország által ideiglenesen megszállt ukrajnai területek több mint 50 százalékát sikerült visszafoglalni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.