2023. október 26., 16:32

Orbán Viktor: Aki a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja

Magyarország ellenzi a terrorizmust, ezért nem támogatja a migrációt sem, aki ugyanis a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

Orbán Viktor
Fotó: TASR/AP

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is belátják: nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és migráció között.
Közölte, az EU több pénzt akar beszedni a tagállamoktól, hogy odaadhassák a migrációval kapcsolatos befogadáspolitikára és az ukránoknak.

Kijelentette:

Magyarország álláspontja világos: nem akar pénzt adni a migránsoknak, és nem akar pénzt adni Ukrajnának sem, legfeljebb egy nagyon alapos előterjesztés alapján.

A jelenlegi előterjesztések mögül azonban hiányoznak a komoly szakmai és politikai érvek. Az, hogy "adjunk több pénzt, nem fog menni, ezt el fogjuk utasítani" - húzta alá.
Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök közölte, Magyarországnak van béketerve, és minden kommunikációs csatornát nyitva kíván tartani Oroszországgal annak elfogadása reményében.

Kijelentette:

Magyarország az egyetlen ország, amely a minden európai érdekében álló béke mellett áll ki. Magyarországnak átlátható és nagyon egyértelmű békestratégiája van, és mindent meg akar tenni a béke elérése érdekében.

Ezért úgy látja, minden lehetséges kommunikációs csatornát nyitva kell tartani az oroszokkal, különben nincs esély a békére.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta: Magyarország kiáll Izrael azon joga mellett, hogy megvédje magát és biztosítsa, hogy az október 7-én elkövetett terrortámadáshoz hasonló soha többé ne fordulhasson elő a Hamász iszlamista terrorszervezet részéről Izrael Állam ellen. Kijelentette továbbá:

szükség van a humanitárius segítségnyújtás biztosítására.

Magyar és európai álláspont szerint is két ország, Izrael és Egyiptom helyezkedik el a Földközi-tenger térségében, amelyek közül ha bármelyik instabillá válik, a térségből azonnal migrációs hullámok indulhatnak el Európa felé. Ennek elkerülésére stabilizálni kell ezen országokat, a régió stabilitása ugyanis az európaiak érdeke - húzta alá a miniszerelnök.

Kérdésre válaszolva a kormányfő reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozón elfogadni tervezett zárónyilatkozatban a tagállami vezetők tagjelölti státuszt biztosítanak Georgia számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.