2023. május 6., 07:58

Olasz-francia pengeváltás: frankofón országokból származik az Olaszországba érkező migránsok csaknem fele

Az Olaszországba a Földközi-tengeren érkező migránsok csaknem fele frankofón országokból származik - jelentette ki pénteken a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) vezetője, miután a migráció ismételten diplomáciai válságot okozott Párizs és Róma között.

Egymásra mutogatnak
Didier Leschi - Antonio Tajani
Fotó: Wikipédia/TASR/ma7

Az olasz partokhoz az év eleje óta érkezett több mint 42 ezer ember "csaknem felének olyan állampolgársága van, amelynek köze van a fekete-afrikai frankofón történelmi térséghez" - mondta Didier Leschi, a belügyminisztérium irányítása aló tartozó hivatal vezetője a Franceinfo hírrádióban.

Antonio Tajani, az olasz diplomácia vezetője pénteken a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin bocsánatkérését követelte, miután a tárcavezető előző nap azzal vádolta meg Giorgia Meloni olasz kormányfőt, hogy "képtelen kezelni a migrációs problémákat, amelyekkel megválasztatta magát". Antonio Tajani emiatt csütörtökön le is mondta aznapra tervezett hivatalos párizsi látogatását.

Az OFII vezetője szerint az Olaszországba a legnagyobb számban érkezők elefántcsontpartiak, de vannak köztük guineaiak és Maliból származók is.

Ezeket az embereket alig regisztrálják az olasz hatóságok, és egy részük azonnal elindul Franciaország felé. Ezért van jelentős feszültség a két ország között. Megnőtt az átkelési kísérletek száma az Alpokban, éppen azért, mert ezen emberek egy jelentős része olyan országokból származik, ahol franciául beszélnek"

- mondta  Didier Leschi.

Az egész európai mechanizmus azt írja elő, hogy az első országban történjen a regisztráció, és aztán tárgyaljanak a különböző országok, különösen Franciaországgal, azok érdekében, akiket megillet a menekültstátusz, és az elosztás érdekében"

- tette hozzá.

Sürgős jobban megszervezni a menekültekkel kapcsolatos feladatok jobb elosztását az Európai Unióban"

- hangsúlyozta a francia illetékes.

A francia kormányszóvivő ezzel egyidőben azt közölte a Cnews hírtelevízióban, hogy a francia belügyminiszternek "nem állt szándékában kiközösíteni Olaszországot", és "politikai történetet csinálni az egészből". "Folytatjuk a munkát az olaszokkal" - jelezte Olivier Véran.

Az olaszok vitáznak, imádják a politikát, de vállalniuk kell a saját döntéseiket, és ők azt szeretnék, ha hagynák őket vállalni a döntéseiket. És ez így jó, mert mi sem akarjuk másképpen"

- mondta a kormányszóvivő.

Catherine Colonna francia külügyminiszter már csütörtök este megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket a két ország közötti "kölcsönös tiszteletre" emlékeztetve. Jelezte, reméli, hogy olasz kollégáját "hamarosan fogadhatja" Párizsban.

Nem ez az első alkalom, hogy feszültség robban ki Róma és Párizs között: tavaly novemberben a francia kormány több tagja embertelennek nevezte a Meloni-kormány migrációs politikáját, miután a francia - nem kormányzati - SOS Méditerranée szervezet hajója, az Ocean Viking, 234 emberrel a fedélzetén, olaszországi partokon nem kapott kikötési engedélyt, és végül Toulon kikötőjéig kellett hajóznia.

Korábban, 2019 februárjában, Párizs visszahívta római nagykövetét, miután az Öt Csillag Mozgalom vezette olasz kormány több kérdésben kritizálta Franciaországot, egyebek között gyarmatosító hatalomnak nevezve. Az Öt Csillag Mozgalom akkori vezető politikusa, Luigi Di Maio a sárgamellényesek mozgalmának tagjaival is találkozott Párizsban.

Pénteken a francia kormányszóvivő elismerte, hogy a legtöbb menekülteket szállító hajót Olaszország fogadja. "Ezt követően szisztematikusan együttműködünk az olaszokkal az elosztási szabályok érdekében"

- mondta Véran.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.