2022. január 6., 16:45

Nyolc éve nem hajlandó tisztázni a vegyi fegyverkezésével kapcsolatos kérdéseket Szíria

Több nyugati ország azzal ostorozta Szíriát az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, hogy már nyolc éve nem hajlandó tisztázni a vegyi fegyverkezésével kapcsolatos kérdéseket - derül ki közép-európai idő szerint csütörtöki New York-i nyilatkozatokból.

vegyi fegyver védekezés
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott a témáról tartott ülésen, hogy

miközben Szíria látszólag együttműködőnek mutatkozik, szándékosan késlekedik azzal, hogy válaszokat adjon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kérdéseire,

és akadályokat gördít a tisztázatlan ügyek felderítése elé.

Nicolas De Riviere, a francia nagykövet még ennél is továbbment, és azt állította, hogy Damaszkusz nem csak az együttműködést tagadja meg az OPCW-vel, de továbbra is használ vegyi fegyvereket, amit háborús bűncselekménynek kell tekinteni.

Szíria közeli szövetségese, Oroszország nyomására csatlakozott 2013 szeptemberében a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez, miután a Nyugat azzal vádolta meg, hogy számos halálos áldozattal járó vegyifegyver-támadást hajtott végre. Az OPCW akkor határozatot fogadott el arról, hogy Szíriának meg kell semmisítenie vegyifegyver-programját, és tilos vegyi fegyvereket használnia, előállítania vagy máshonnan beszereznie.

Bár Bassár el-Aszad szíriai elnök 2014 augusztusában kijelentette, hogy lezárult a vegyifegyver-program felszámolása, a nemzetközi közösségnek azóta is kétségei vannak afelől, hogy Szíria nem gyárt-e titokban vegyi fegyvereket.

Damaszkusz nem hajlandó beszámolni jelentős mennyiségű olyan mérgező vegyi anyagok hollétéről, amelyeket fegyvergyártáshoz fel lehet használni.

Tavaly júniusban Fernando Arias, az OPCW vezetője azt mondta: szakértőik vizsgálatai alapján Szíriában 17 esetben vetettek be egyértelműen vagy nagy valószínűséggel vegyi fegyvert.

2020 áprilisában három, 2017-ben végrehajtott támadásról állapították meg, hogy vegyi fegyverek használatával történt.

Ezt Damaszkusz korábban határozottan tagadta. Tavaly áprilisban a hágai székhelyű OPCW megfosztotta Szíriát a szavazati jogától, és ezt addig fenn akarja tartani, amíg Damaszkusz nem tisztázza a főbb homályos kérdéseket. Nakamicu Izumi, az ENSZ leszerelési ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerdán jelezte: Szíria mindeddig nem teljesítette az OPCW egyetlen kérését sem.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.