2021. március 7., 09:07

Nő a feszültség Paraguayban - sok ezer tüntető a fővárosban

Ismét ezrek tüntettek Paraguay fővárosában a vezetés koronavírus-járvány kezelése miatti tiltakozásul, az emberek a kormány lemondását, valamint új választások kiírását követelték.

Mario Abdo Benitez államfő felszólította a kormány tagjait a távozásra
Fotó: Reuters

Helyszíni beszámolók szerint ellentétben az előző, pénteki demonstrációval, ahol a demonstrálók a rendőrséggel is összecsaptak Asunción belvárosában, szombaton a tüntetést sikerült békés mederben tartani.

Bár a tüntetések a kormány járványkezelése miatti tiltakozásul kezdődtek pénteken nem sokkal az egészségügyi miniszter, Julio Mazzoleni lemondását követően, az EFE spanyol hírügynökség beszámolója szerint az emberek szombaton már a "soha többé diktatúrát!" mondatot skandálták.

Egy korábban felvett és szombaton közzétett beszédében Mario Abdo Benítez elnök bejelentette, elkötelezett a párbeszéd mellett, és meghallgatja a követeléseket. Mindeközben Juan Manuel Brunetti távközlési miniszter újságíróknak azt mondta, az elnök lemondásra szólította fel a minisztereket.

Paraguayból már több mint 165 ezer igazolt fertőzöttet jelentettek, a Covid-19 vírus okozta járványnak pedig csaknem 3300 regisztrált halálos áldozata van. Egészségügyi források szerint az ország kórházai kifogytak a vírus elleni gyógyszerekből, a vakcinálás pedig lassan halad: eddig csupán a lakosság 0,1 százalékát oltották be a Paraguayba februárban érkezett orosz Szputnyik V oltóanyaggal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.