Nincs elragadtatva a cseh külügyi tárcától a várományosa, de további minisztériumok körül is bonyodalmak vannak

2021. április 13., 15:42
ma7 | MTI

Váratlanul bonyolódik a hétfőn bejelentett külügyminiszter-csere a kétpárti koalíciós cseh kormányban.

Lubomír Zaorálek
Fotó: TASR/AP
Archív felvétel

Jan Hamáček kormányfőhelyettesnek, belügyminiszternek, a kormánykoalíció kisebbik tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) elnökének javaslatára

Jan Babiš miniszterelnök (ANO) hétfőn menesztette Tomáš Petríček külügyminisztert,

és ideiglenesen Hamáčeket bízta meg a tárca irányításával. Hamáčeknek van ez irányú tapasztalata, mert az új kormány felállásakor néhány hónapig már irányította mindkét tárcát. Miloš Zeman államfő a változásokat azonnal elfogadta.

Petríček bársonyszékét Lubomír Zaorálek eddigi kulturális miniszternek kellett volna elfoglalnia,

aki korábban (2014-2017) már irányította a cseh diplomáciát.

Lubomír Zaorálek azonban keddi prágai sajtóértekezletén bejelentette

érti ugyan Hamáček és a kormányfő igyekezetét, hogy haladéktalanul megoldást találjanak a helyzetre, de neki még feladatai vannak a kulturális tárcánál, és

nem igen fűlik a foga ahhoz, hogy újra átvegye a külügy vezetését.

„Ez a tárca már nem az, ami volt. Nagyon ki van belezve” - indokolta álláspontját újságíróknak Zaorálek, aki néhány hét gondolkodási időt kért, és csak feltételekkel volna hajlandó elfogadni régi-új tárcáját. Felhozta: nem érti például, miért vont magához bizonyos külügyi jogköröket a kormányfő vagy az államfő.

Konkrétan megemlítette, hogy

Petríčeket és a külügyet Babiš nem engedte bekapcsolódni a koronavírus elleni vakcinák beszerzésébe.

„Változásokat követelek ezért” - szögezte le újságírók előtt Zaorálek. Döntése meghozatala előtt még Hamáčekkel és Babišsal is tárgyalni akar.

Kiszemelt utódjáról, Jan Birke szociáldemokrata parlamenti képviselőről, Náchod városának polgármesteréről csak annyit mondott, hogy „ez a terv nagyon merész”.

Időközben a cseh kulturális élet ismert képviselőinek egy csoportja kéréssel fordult Zaorálekhez, hogy maradjon a kulturális tárca élén, és nyíltan tiltakozott Birke kinevezése ellen. Jan Birke a sajtó szerint Miloš Zeman embere, és nincs tapasztalata a kultúra irányítása terén.

Tomáš Petríček menesztését először nyilvánosan néhány hete Miloš Zeman államfő kérte a kormányfőtől,

mert egyebek között elégedetlen azzal, hogy a külügyminiszter nem támogatta igyekezetét a koronavírus elleni orosz és kínai vakcina beszerzésében, illetve kizárná az oroszokat a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatból.

A prágai sajtó szerint Petríček menesztésének további oka lehet, hogy a ČSSD hétvégi online kongresszusán Jan Hamáček ellenében megpályázta a pártelnöki tisztséget.

Beszédében ugyanakkor nagyon élesen bírálta a szociáldemokraták kormányzati együttműködését a Babiš vezette ANO mozgalommal.

Jan Hamáček a kiélezett hangulatban lezajlott pártkongresszus után a fáradtságtól elájult, amit kedden saját maga is megerősített a Novinky.cz hírportálnak. „Apró kollapszuson estem át” - írta a portálnak Hamáček, aki ennek következtében néhány napra megszakította tervezett programját.

Csehországban nem egészen fél év múlva, október elején lesz új parlamenti választás.

A kormány összetételében végrehajtott

változásokat ezért a politikusok és a sajtó egy része is feleslegesnek minősítette.

Többségi vélemény, hogy

az események hátterében, akárcsak az egészségügyi miniszter egy héttel korábban lezajlott cseréje mögött, Miloš Zeman állhat.

Az államfő jelenlegi, második mandátuma 2023 márciusában jár le.

Kövesse facebook oldalunkat is!