2024. március 11., 11:22

Népszavazáson utasították el az írek a család fogalmának woke elképzelések szerinti kiterjesztését

Sokkoló arányban, mintegy kétharmad az egyharmadhoz szavazattal elutasították az írek a hétvégi népszavazáson azt a woke ideológia által fémjelzett, alkotmánymódosítást célzó indítványt, amely alapján lekukázták volna a nő és az anya fogalmának, illetve a család jogi értelmezésének hagyományos értelmezését – számolt be a köznépi megmérettetés eredményeiről több hírforrás, köztük az irishtimes.com is.

 

LGBTQ - zászló - gyűrűk
Fotó: PxHere

Az elutasított érintett jogszabályjavaslatra vonatkozó elképzelések szerint például gyakorlatilag „kivonták volna a forgalomból” az anya kifejezést, valamint az is lehetővé vált volna, hogy a család hagyományos fogalmát olyan módon terjesszék ki, hogy azt például öt – különböző egymáshoz kapcsolódó viszonyban lévő – ember alkossa. A népszavazás lényegében egy alkotmánymódosítási javaslatról, a helyi alaptörvény két kiegészítéséről szólt.

A jelképesen a nemzetközi nőnapon tartott össznépi voksoláson két kérdésről döntöttek az írek, elutasítva azokat. Részint arról, hogy a család definíciójának fogalma olyan módon kerüljön kiterjesztésre, amelybe az azonos nemű személyek alkotta kötelék is belefér, másrészt pedig arról, hogy kikerüljön a jogi formulákból az, hogy a nő háztartásbeli is lehet. Az eredmény a woke ideológiát elutasítók számára biztatónak jellemezhető, annál is inkább, mivel a népszavazást a politikai hátterű „civil szervezetek” erőteljes kampánya előzte meg.

A voksolás eredménye más szempontokból is meglepőnek tűnhet. Részint azért, mert – a már egyre inkább nyilvánvalóan manipulációra használt – „közvélemény-kutatások” előzetes eredményei az igen voksok győzelmét jósolták, másrészt pedig azért is, mert az erőteljesen katolikus országban az elmúlt évek során a woke elképzelésekkel egyirányú döntések sora született, ilyen volt például az is amikor 2018-ban az országban jóváhagyták az abortusz liberalizációját.

A népszavazás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát követően, az ír Katolikus Családi Szolidaritás nevet viselő csoport által kiadott állásfoglalásban a szervezet „az ír történelem kritikus pillanatának” jellemezte az össznépi döntést és azon reményét is kifejezte, hogy az a „liberális konformitás időszakának” végét jelenti.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.