2024. január 8., 08:16

Nem lesz kormányzati leállás az USA-ban, a politikusok megegyeztek

Megállapodtak az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus vezetői az Egyesült Államok költségvetésének fő számairól, ami segíthet elkerülni a kormányintézmények leállását a következő hetekben - jelentette be Mike Johnson az alsóház, a Képviselőház elnöke vasárnap.

amerikai kongresszus
Fotó: TASR/AP

A republikánus politikus levélben tájékoztatta képviselőtársait arról, hogy a csaknem 1600 milliárd dollárról szóló megállapodással biztosítható a kormányzati szükségletek finanszírozása az év végéig, amiből 886 milliárd dollár a védelmi kiadások fedezete.

A politikai egyeztetések során kialkudott összeg hozzávetőleg azonos azzal, amit a Fehér Ház és a Képviselőház között tavaly született kompromisszumos megállapodás tartalmaz, ami az államadósság felső korlátjáról szóló vita lezárására született.

Mike Johnson hangsúlyozta, hogy az új megállapodásban szerepel bizonyos további kiadások csökkentése előírásként a kormányzat számára. Ezzel együtt ugyanakkor elismerte, hogy a kiadáscsökkentés sokak számára kevésnek tűnhet majd. Ezzel a republikánus képviselők egy csoportjára utalt, akik komolyabb  kiadáscsökkentést követelnek a költségvetés megszavazásáért, valamint az ország határainak védelmében határozott lépéseket várnak el az adminisztrációtól.

A Kongresszus demokrata vezetői, Chuck Schumer, a szenátusi és Jeffrey Hakeem, a képviselőházi demokraták vezetője közös közleménye szerint a megállapodással elhárulhat az akadálya annak, hogy fennmaradjon fontos kormányzati prioritások finanszírozása.

Joe Biden elnök a költségvetés fő számairól szóló megállapodást egy lépésnek nevezte a kormányzati leállás elkerülése felé és - szavai szerint -

fontos nemzeti prioritások védelmében".

Közleményében egyben úgy fogalmazott, hogy most a republikánus képviselőkön a sor, hogy elfogadják-e a megállapodást.

Az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek finanszírozására szolgáló korábbi költségvetés január 19-én, illetve egyes intézmények esetében februárban hatályát veszíti, ezért az új büdzsé hiányában az amerikai kormányzat leállása fenyeget.

A költségvetés fő számáról szóló megállapodást a Kongresszus tagjainak is meg kell szavazniuk, ahhoz, hogy azután az elnök elé kerülhessen aláírásra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.