Navalnij túléli a mérgezést, de hónapokig cselekvőképtelen lesz

Frissítve: 13:32
2020. augusztus 24., 07:47
ma7 | MTI

Túléli a "méreggel elkövetett támadást" Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként - közölte annak a német alapítványnak a megalapítója, amely Berlinbe szállíttatta a minap a szibériai Omszkból a kómában lévö orosz ellenzéki politikust.

Navalnij német kórházban
Fotó: Archívum
Alekszej Navalnijt Németországba vitték

Jaka Bizilj, a Cinema for Peace magánalapítvány létrehozója a Bild című német lapban vasárnap este megjelent interjúban beszélt erről.

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves ellenzékit az ottani kórházba szállították. Navalnij családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták.

Szombat hajnalban Bizilj alapítványa - az orosz orvosok beleegyezésével - Berlinbe szállította a kómában lévő politikust. A berlini Charité kórház a mérgezés tényét eddig nem erősítette meg,  csak annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket végeznek a politikuson.

Nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnál - jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó omszki első mentőkórház helyettes főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján. Kalinyicsenko doktor hétfőn Omszkban elmondta, hogy a közösségi médiában a családjával együtt többtucatnyi fizikai fenyegetést kapott, amíg Navalnij a kórházban volt.
"De ez természetesen semmire nem volt hatással. Isten legyen ezeknek az embereknek a bírája. Mi egy embert gyógyítottunk. Ő ebben ártatlan volt" - nyilatkozott a helyettes főorvos.
A mentőkórház főorvosa, Alekszandr Murahovszkij ezzel szemben azt mondta, hogy személyesen nem kapott fenyegetést. Hozzátette, hogy a hivatalába ugyanakkor több ezer hívás futott be.
Kifogásolta, hogy a Navalnij kezelése alatt a kórház körül összeverődött tömegen olykor még a mentő is nehezen tudott átvergődni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mentőben szállított páciensekről felvételeket készítettek.
Hozzátette: nem hallotta, hogy a politikus felesége nyilvánosan köszönetet mondott volna az omszki vagy a Moszkvából átküldött szakembereknek az erőfeszítéseikért.
A főorvos egyébként nem tudta megmondani, hogy kik voltak és mit csináltak a hivatalában azok a civil ruhás emberek, akik a sajtó feltételezése szerint a biztonsági szervektől jöttek.
"Egy pácienst kezeltünk és mentettünk meg. A kezelésére nem volt és nem lehetett ráhatás. Volt egy kezelőorvosa, és minden döntés kollegiálisan született, minden konzíliumban mintegy 10, különböző intézményeket képviselő orvos vett részt" - válaszolta Murahovszkij az azt feszegető kérdésre, hogy az öltönyösök beavatkoztak-e az orvosi szakmunkába.
"Egyetlen diagnózist sem egyeztettünk senkivel sem. Nem volt nyomásgyakorlás" - nyilatkozott Kalinyicsenko.
Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt a Navalnij Németországba szállítására vonatkozó döntés meghozatalában Mint mondta, ez a kérdés nem tartozik az államfő hatáskörébe.

Kövesse facebook oldalunkat is!