2021. május 16., 16:40

Működik az olasz oltási kampány, egyre kevesebb az elhunyt

Öt héttel az első koronavírus elleni oltások beadása után minden korcsoportban nyolcvan százalékkal csökkent a fertőzöttek aránya, kilencven százalékkal a kórházban ápolt betegek aránya és 95 százalékos visszaesést mértek a halálozásokban – derült ki egy tegnap közzétett olasz kutatásból, melyet 13,7 millió olyan személy körében végeztek, akik a Pfizer-, a Moderna-, vagy az AstraZeneca-oltást kapták.

Olasz sikerek
Illusztráció
Fotó: ma7

Az Európai Unió tagállamaiból ez az első olyan kutatás, amely az oltási program hatékonyságát mérte fel, a felmérést 2020. december 27. és 2021. május 3. között végezte az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS). A friss jelentés szerint az első adag oltás beadása utáni két hétben fokozatosan csökken a kórházi kezelés és az elhalálozás kockázata, nemtől és életkortól függetlenül. Olaszország ez idáig követte a vakcinagyártók javaslatait, miszerint a Pfizer-oltás második adagját az első után három héttel adták, a Moderna-vakcina esetében négyhetes szünetet tartottak, a második AstraZeneca-oltás beadására pedig tizenkét hetes szünetet követően került sor.

Ezek az adatok megerősítik az oltási kampány hatékonyságát, valamint azt, hogy sürgősen be kell oltani minél több embert, hogy a járványhelyzet minél előbb véget érjen"

– jelentette ki Silvio Brusaferro, az ISS elnöke.

A kutató pénteki közleményében elmondta, hogy Olaszország fertőzöttségi görbéje folyamatosan lefelé tart már hetek óta, noha lassú tempóban. Brusaferro szerint a járvány visszaszorulása az ország minden régiójában érezhető, melyet a számok is igazolnak: két hét alatt kilencezerről 6600-ra csökkent az új betegek száma, és a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma már csak 96, noha múlt héten ez az érték 123 volt. Tegnap reggelig mintegy 8,3 millió állampolgár, azaz a lakosság 14 százaléka kapta már meg mindkét adag oltását, a másodikra pedig körülbelül tízmillióan várnak.

Korábban már az Egyesült Királyságban is végeztek kutatást arra vonatkozóan, hogy a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinák hogyan befolyásolták a járvány lefolyását. Becslések szerint több mint tízezer halálesetet sikerült elkerülni az oltási kampánnyal 2021 márciusának végéig.

A brit egészségügyi minisztérium által közzétett jelentés szerint 9100 halálesetet a nyolcvanévesek és a tőlük idősebbek esetében, 1200 halálesetet a 70 és 79 év közöttiek körében és további száz halálesetet a 60 és 69 évesek körében sikerült megelőzni. Az Egyesült Királyságban az elmúlt két hétben a május 13-án jelentették a legtöbb új fertőzöttet, 2656 beteget, az elhunytak száma pedig napról napra csökken. Tegnap mindössze heten estek áldozatuk a koronavírusnak. Egy másik, szintén brit kutatásból pedig az derült ki, hogy azok körében, akik megkapták az AstraZeneca-vakcina első adagját, 94 százalékkal csökkentette a kórházi ellátásra szorulók arányát.

Mindannyiunknak nagy figyelmet kell fordítanunk az elért eredmények biztosítására, és ne akarjunk hirtelen túl nagy szabadságot, különben könnyen odaveszhetnek az eddigi, járványhelyzet ellen tett erőfeszítéseink"

– hangsúlyozta pénteken Jens Spahn német egészségügyi miniszter a németországi helyzetről, ahol a statisztikai adatok szintén azt mutatják, visszaszorulóban van a járvány az oltási kampány előrehaladtával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.