2022. augusztus 31., 19:18

Minden ötödik cseh vállalat tervez elbocsátásokat a második fél évben

Minden ötödik cseh vállalat tervez leépítéseket a megnövekedett energiaköltségek miatt a második fél évben.

Még nem vészes
Fotó: Archívum
Illusztráció

A Cseh Kereskedelmi Kamara mintegy 500 vállalat bevonásával készült felmérése szerint a megkérdezett cégvezetők 18 százaléka számolt alacsonyabb létszámmal az év végéig, míg 72 százalékuk válaszolt úgy, hogy nem terveznek elbocsátásokat az év hátralévő részében.

A cseh cégek költségeik lefaragásával válaszolhatnak a megugró energiaárakra. Az orosz gázszállítások leállása után a gáz és az áram ára is új rekordot döntött.

Az energiaválság még nem gyűrűzött be a munkaerőpiacra. Az Eurostat adatai szerint Csehországban az Európai Unió tagállamai közül a legalacsonyabb a munkanélküliség ráta, júniusban 2,4 százalékra csökkent, jóval a 6 százalékos uniós átlag alá. A cégek munkaerőigénye júniusban továbbra is magas szinten állt - derült ki a Manpower munkaerőkölcsönző adataiból.

A Petr Fiala vezette kormány a múlt héten döntött arról, hogy az idén minden lakossági áramfogyasztó automatikusan mintegy négyezer koronás, jövőre 15 ezer koronás támogatást kap.

A magas energiaigényű iparágak is támogatásban részesülhetnek, mintegy 25-28 milliárd korona értékben Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter múlt heti közlése alapján.

A prágai kabinet múlti heti bejelentése szerint 177 milliárd koronát, vagyis a bruttó hazai termék mintegy 3 százalékát fordíthatják a cégek és vállalkozások megsegítésére.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.