2022. december 19., 14:10

Miloš Zeman távozó cseh elnök Andrej Babišt látná szívesen utódjaként

Andrej Babiš volt miniszterelnököt látná a legszívesebben utódjául a cseh államfői tisztségben Miloš Zeman távozó államfő.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/Ap

Zeman a Právo című cseh lapnak adott interjúban kijelentette, hogy a januári elnökválasztáson Babišra fog szavazni, mert ő az egyetlen jelölt, akinek politikai tapasztalata van. A jelenlegi elnök szerint a politika ugyanolyan mesterség, mint minden más. "Önök se szeretnék, hogy olyan sebész operálja önöket, akinek nincs orvosi végzettsége" - jelentette ki.

A 68 éves milliárdos nagyvállalkozó Babiš 2017 és 2021 között volt a Cseh Köztársaság miniszterelnöke.

Jelenleg eljárás folyik ellene európai uniós pénzekkel történt állítólagos csalás miatt. Az elnökválasztás első fordulóját január 13-án és 14-én tartják. A 78 éves Zeman már nem indulhat, miután az alkotmány által engedélyezett két hivatali időszakot kitöltötte.

A CNN PrimaNews tévécsatorna megbízásából végzett friss közvélemény-kutatás szerint Babiš az első fordulóban 30,1 százalékkal győzne, a második helyen Danuše Nerudová közgazdász professzor végezne 26,5 százalékkal, míg a harmadikon Petr Pavel nyugalmazott tábornok 23 százalékkal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.