2022. augusztus 23., 19:52

Miloš Zeman Lengyelország és Magyarország pártjára állt

Elítélte a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni európai uniós "támadásokat" Miloš Zeman cseh államfő kedden.

Az öreg róka ismét bekavart
Miloš Zeman
Fotó: TASR
Elítélem azokat a támadásokat, amelyeket bizonyos brüsszeli helyekről Lengyelország és Magyarország ellen indítanak"

- jelentette ki Zeman Prágában, amikor a Hradzsinban fogadta a cseh nagyköveteket.

Az Európai Unió intézményei a jogállamiság elveinek feltételezett megsértésének gyanúja miatt eljárásokat folytatnak Varsó és Budapest ellen - jegyezte meg a cseh államfő szavait idéző ČTK hírügynökség.

A cseh köztársasági elnök fontosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését, és az együttműködés értelmének kétségbevonását "butaságnak" nevezte.

Az utóbbi hónapokban, különösen az ukrajnai háborúval kapcsolatos, a többiektől eltérő magyar álláspont miatt több cseh politikus kétségbe vonta a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködésének jogosultságát és a csoport jövőjét.

Miloš Zeman rámutatott: a visegrádi együttműködés hasznos, a visegrádi négyek voltak például azok, amelyek a közelmúltban megakadályozták, hogy az Európai Unió bevezethesse a menekültek kvóták szerinti elosztását a tagállamok között.

A cseh államfő szerint éppen ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy az Európai Tanácsban az egyes tagállamok szuverenitását érintő kérdésekben továbbra is követelmény legyen a konszenzusos szavazás.

Zeman felszólította a nagyköveteket, akik szokásos éves értekezletre gyűltek össze ezen a héten Prágában, hogy munkájukban elsősorban a cseh gazdasági érdekek érvényesítésére helyezzék a hangsúlyt, és minél több beruházást szerezzenek az országnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.