2021. július 30., 09:22

Michel Barnier: legyen migrációs moratórium Franciaországban

Michel Barnier, az Európai Unió korábbi brexitügyi főtárgyalója 3-5 éves bevándorlási moratórium elrendelését tartaná szükségesnek Franciaországban addig, amíg a migrációs politikát hazája új alapokra helyezi, és időt ad magának ahhoz, hogy „nemzeti konszenzus alakuljon ki a súlyos kérdésről”.

Megjött a józan ész
Michel Barnier
Fotó: TASR

Jóllehet a francia jobboldali politikus – aki két ciklusban is dolgozott EU-biztosként és több francia kormányban is volt tárcavezető – csak a nyár végén kívánja hivatalosan bejelenteni, hogy indul a jövő évi francia elnökválasztáson, már elindította internetes oldalát és több interjúban is bemutatta programjának fő elemeit.

A Le Figaro című napilap szerdai számában közzétett írásában a bevándorlási moratóriumról szóló elképzelésének konkrét részleteit fejtette ki, miután szerinte húsz éve valamennyi kormány hiába mutatott határozottságot a migrációs témában.

Michel Barnier úgy látja, hogy több százezer olyan külföldi él jelenleg Franciaországban, aki nem érti a francia nyelvet. Ez az elszenvedett bevándorlás álláspontja szerint csak veszteseket termel:

a született franciákat, akik időnként nem ok nélkül engednek az identitási kísértéseknek, a közelmúltban franciává letteket, illetve az országban legálisan tartózkodó külföldieket, akiket sokszor megbélyegeznek, és mindazokat, akik többé-kevésbé méltatlan bizonytalanságban élnek.”

Ebből a zsákutcából a volt miniszter szerint a kiút a 3-5 éves bevándorlási moratórium lehetne. Úgy látja, hogy a moratórium időt teremtene a gondolkodásra arról, hogy mi lehetséges, és a döntésre, hogy mi jó. Szerinte a moratórium az előzetes feltétele a migrációs politika kézbevételéhez annak érdekében, hogy legyen idő nemzeti konszenzust kialakítani erről a súlyos kérdésről.

A volt brexitügyi főtárgyaló több konkrét intézkedést is javasol: az illegális bevándorlók feltétel nélküli legalizálásának megszüntetését, a menedékkérelmi eljárás felgyorsítását, a családegyesítés kritériumainak szigorítását és kevesebb tartózkodási engedély kiadását.

Michel Barnier szerint a francia nyelv ismeretét kötelezővé kell tenni a hosszabb időre szóló vízumok megszerzéséhez, a kiutasításra váró illegális bevándorlók adminisztratív elzárásának idejét hat hónapra kell növelni, és reformra szorul a bevándorlóknak járó ingyenes orvosi ellátás is.

A hozzánk érkező külföldiekben meg kell hogy legyen a szándék ahhoz, hogy a francia társadalomhoz tartozzanak”

– véli a volt EU-biztos, aki egy megerősített integrációs paktum bevezetését is szeretné az érkezők számára. Ebben a munkavállaláshoz kapcsolódna nyelvi, nevelési és állampolgári ismeretek elsajátítása is.

Michel Barnier írásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a migrációs kérdést nem lehet az európai és nemzetközi kontextus nélkül megközelíteni. Ezért az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) megerősítését és jobb koordinációját javasolja, valamint a migrációs politikák összehangolását és az emberkereskedő hálózatok elleni küzdelem megerősítését.

Michel Barnier július 20-án egyeztetett a jövő évi elnökválasztás potenciális jobboldali elnökjelöltjeivel (Bruno Retailleau, Philippe Juvin, Laurent Wauquiez és Valérie Pécresse) annak érdekében, hogy a jobboldal egyetlen közös jelöltet indítson. Azóta közülük már többen bejelentették hivatalosan is a jelöltségüket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.