Merkel: helyes döntés volt a közös vakcinabeszerzés

2021. március 25., 15:22
ma7 | MTI

Helyes döntés volt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyagok közösségi szintű engedélyeztetése és beszerzése az Európai Unióban - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Fotó: TASR/AP

Angela Merkel az EU-s kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács csütörtökön kezdődő online értekezletéről szólva kifejtette, hogy az engedélyeztetés és a beszerzés közös intézésével az összes uniós tagállamot sikerült oltóanyaghoz juttatni.

A szétosztásban mutatkozó apró aránytalanságok körüli hatalmas vitákat tekintve belegondolni is rossz, mi lett volna, ha az összefogás hiányában nem jut minden országnak vakcina. Ez "alapjaiban rengette volna meg az európai belső piacot" - mondta a német kancellár.

A koronavírus-világjárvány az együttműködés minden nehézségének ellenére "ismét megmutatta, hogy jó, hogy létezik az Európai Unió" - jelentette ki Angela Merkel.

Az oltóanyagtermelésben is támaszkodni kell az EU-ra. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sem exportál, csak hazai felhasználásra gyártanak, ezért az EU-s tagországok hosszabb távon, a következő években is csak a közösségben előállított vakcinára építhetnek a SARS-CoV-2 elleni védekezésben - fejtette ki a német kancellár.

Az EU-csúcs további témáival kapcsolatban szólt egyebek mellett a közösség és Törökország viszonyáról, igen-igen sajnálatosnak nevezve Törökország kilépését a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését szolgáló Isztambuli Egyezményből.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Törökország NATO-tagként és az EU közvetlen szomszédjaként is fontos partner, amellyel tovább kell mélyíteni az együttműködést. Kiemelte a 2015-ben felerősödött menekülthullám feltartóztatásáért kifejtett török erőfeszítéseket, amelyek szavai szerint nagyon eredményesek, hozzájárultak az illegális határátlépések számának csökkentéséhez és embercsempész hálózatok felszámolásához.

Rámutatott, hogy Törökország több millió menekültet lát el a 2016 márciusában kiadott EU-Törökország közös nyilatkozat révén juttatott EU-s támogatással. Ennek a munkának a folytatása "közös érdek" - mondta Angela Merkel.

Kövesse facebook oldalunkat is!