2023. április 13., 10:49

Megvan az amerikai dokumentumok kiszivárogtatója

A titkosított amerikai katonai dokumentumok kiszivárogtatásáért állítólag egy húsz év körüli fiatal, a fegyverek nagy szerelmese a felelős. A fiatalember állítólag egy katonai bázison dolgozott, tájékoztatott a hírről The Washington Post, a Discord kommunikációs platformon lévő chatcsoport két tagjával folytatott beszélgetésekre hivatkozva.

ukrán háború zászló
Fotó: TASR/AP

A feltételezett tettesnek ugyanis több száz oldalas anyagot kellett volna megosztania velük, írja a tvnoviny.sk portál.

A szóban forgó csoport állítólag több mint 20 férfiból és fiatalból állt, akiket a „fegyverek, a katonai felszerelések és az Isten iránti közös szeretet” egyesített.

A gyanúsított férfi a csoportban az OG becenevet viselte, ami az Original Gangster, magyarul az Eredeti Gengszter rövidítése, ami egy kivételes és tiszteletnek örvendő személyt jelöl.

A Pentagon az Amerikai Egyesült Államok biztonságát fenyegető súlyos kockázatnak minősítette a dokumentum kiszivárogtatást, aminek a kivizsgálása jelenleg is folyamatban van.

Sergej Riabkov orosz külügyminiszter-helyettes korábban azt nyilatkozta, az ukrajnai háborúról szóló amerikai titkos dokumentumok kiszivárogtatását

az amerikai kormány irányíthatta, és a célja az volt, hogy megtévessze Moszkvát.

„Mivel az USA a konfliktus részese (Ukrajnában), és tulajdonképpen hibrid háborút folytat ellenünk, lehetséges, hogy ilyen módszerekkel igyekeznek megtéveszteni az ellenfelet, vagyis az Orosz Föderációt” – mondta Riabkov.

​Az említett dokumentumok, titkos információkat tartalmaznak az ukrajnai harcokról, titkos értékeléseket az Egyesült Államok szövetségeseiről, beleértve Washington állítólagos kémtevékenységét is Izrael, Dél-Korea és Ukrajna ellen.

Az egyik dokumentum szerint az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ukrán erők képesek-e megvédeni magukat az orosz támadásokkal szemben. A Washington Post kedden egy másik dokumentumból idézett, amely az Egyesült Államok kétségeit említi Kijev tervezett tavaszi ellentámadásának sikerével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.