2023. december 14., 15:20

Megtiltották a karácsonyfaállítást egy hamburgi óvodában a „vallásszabadságra” hivatkozva

Egy hamburgi óvoda a „vallásszabadságra” – vagyis nem keresztény gyerekek érzelmeinek tiszteletben tartására hivatkozva az idén megtiltotta a karácsonyfaállítást – számolt be több német hírforrás, köztük a bild.de hírportál. És, hogy ne legyen elég az őrületből: miután egy a karácsonyfát a gyerekektől megtagadni nem akaró személy az éj leple alatt mégis karácsonyfát állított, a rendőrség lefoglalta azt és eljárást indított az ügyben.

 

óvoda - karácsony - Hamburg - 2023 - bild.de
Fotó: bild.de

A Hamburg Lokstedt negyedében lévő Kita Mobi nevet viselő intézményt felügyelő szervezet a Finkenau Óvoda Alapítvány a kárácsonyfatilalomról hozott döntést azzal indokolta, hogy „nem akarnak kizárni egy gyereket és azok hitét sem” a közösségi életből, ezért a „vallásszabadság” jegyében a keresztény ünnep ezen jellegzetességét sem engedélyezik – számolt be a német hírportál.

A hír már eddigi formájában is megdöbbentő – legalábbis tájainkon még egyelőre – de az őrület még nem ért véget. Az ügynek ugyanis az lett a folytatása, hogy egy helyi kertészettulajdonos, bizonyos Florian Schröder a tiltás ellenére úgy döntött, hogy nem tagadja meg a gyerekektől a karácsonyfa örömét és az egyik éjszaka leple alatt saját költségére egy karácsonyfát állított fel az óvodában, mi több tovább vitte a gesztust és jó néhány ajándékot is elhelyezett a fa alatt. „Azt gondoljuk, hogy minden gyereknek joga van a karácsonyfára. A mi számunkra a karácsonyfa az ünnep melegét és a közösséget jelenti” – nyilatkozta a bild.de-nek a tettét bevalló férfi.

A férfi gesztusának azonban most utójátéka van. Bármilyen hihetetlen bizonyos embereknél tényleg nincs határa az őrületnek, a karácsonyfát elhelyező „törvénysértőt” ugyanis feljelentették, s a feljelentés alapján a helyszínre kiszállt rendőrség lefoglalta a karácsonyfát és az alatta elhelyezett ajándékokat is. Az ügy rendőrségi utóélete egyelőre még nem zárult le, annyit azonban tudni lehet, hogy a vonatkozó német törvények szerint az illetéktelen behatolásért – amely törvény alá a karácsonyfa „illegális elhelyezése”  eshet – akár egy év szabadságvesztés büntetés is kiróható.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.