2023. december 14., 14:09

Megkezdődött az EU-csúcs, középpontban Ukrajna uniós csatlakozása és az izraeli-palesztin konfliktus

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen az Európai Tanács tagjai megbeszélést folytatnak Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról, az ország uniós csatlakozásának kilátásairól, az izraeli-palesztin konfliktusról, valamint az Európai Unió hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatáról.

EU-csúcs Orbán Viktor Nikolai Denkov Karl Nehammer Robert Golob
Orbán Viktor, magyar miniszterelnök, Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár és Robert Golob szlovén miniszterelnök a december 14-ei EU-csúcs előtt
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tagállamok vezetői áttekintik az Ukrajna elleni orosz háború legújabb fejleményeit, az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás folytatását, valamint meg fogják vitatni az EU bővítési politikáját, különös tekintettel Ukrajna uniós perspektívájára.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozóra szóló meghívójában kiemelte: az uniós tagállamoknak bele kell egyezniük abba, hogy az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, valamint meg kell állapodniuk arról, hogy hosszú távú stabilitása érdekében az EU 50 milliárd eurót biztosítson az országnak.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos vitaponttal összefüggésben az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: a tagállami vezetőknek szorgalmazniuk kell valamennyi túsz szabadon bocsátását, miközben foglalkozniuk kell a gázai humanitárius helyzettel is.

A tagállamok állam-, illetve kormányfői az októberi, legutóbbi ülésükön folytatott megbeszélésre építve visszatérnek majd a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret javasolt felülvizsgálatára.

Át fogják tekinteni továbbá a biztonságról és a védelemről szóló korábbi következtetéseik végrehajtása terén elért eredményeket.

Ezzel kapcsolatban a tanácsi elnök szerint többet kell tenni a védelmi készenlét növelésére irányuló uniós célkitűzések gyors teljesítése érdekében. Dolgozni kell továbbá Európa védelmi piacának létrehozásán, ami - szavai szerint - döntő fontosságú az EU megerősítéséhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.