2021. december 21., 13:24

Megfoszthatják mandátumától a kiskorú migránsok kényszerházasságát felbontató korábbi dán minisztert

Megfoszthatják parlamenti képviselői mandátumától Inger Stojberget, Dánia volt bevándorlási és integrációs miniszterét, miután az ügyében eljáró különleges bíróság börtönbüntetésre ítélte egy korábbi, migránsok kényszerházassága ügyében hozott döntése miatt - jelentette az AFP francia hírügynökség kedden.

muszlim kislány házasság
Fotó: pixabay.com
Illusztrációs felvétel

Kedden délután kezdődik a vita a dán parlamentben arról, hogy megfosszák-e képviselői mandátumától Stojberget.

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban Inger Stojberg utasítására 23 migráns pár házasságát bontották fel aktáik egyéni vizsgálata nélkül, mert a pároknál a kényszerházasság, azaz a gyermekházasság gyanúja merült fel. A párok döntően Szíriából érkeztek, ahol az állami családjogi törvény a férfiak számára 18, a nőknek 17 éves korától engedélyezi a házasságot. Az iszlám vallási bíróságok azonban felülírhatják ezt, és a fiúknál 15, a lányoknál 13 éves kortól engedélyezhetik a házasságkötést.

Stojberg - aki korábban nemi egyenlőségért, majd foglalkoztatásért felelős tárcavezető is volt -

következetesen fellépett a gyermekházasságok ellen, arra hivatkozva, hogy ez Dániában illegális.   

A volt miniszter ellen a parlament szavazta meg a bírósági eljárást, ezek után Stojberg februárban elhagyta a Venstre dán liberális pártot, de nem adta fel a képviselői mandátumát.

Az ügyben eljáró, 30 tagú különleges bíróság - a törvénytelenségnél fontosabbnak találva a migránsok magán- és családi élethez való jogát - december 13-án hozott ítéletében 60 napos letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Stojberget. Az ítélet indoklása szerint

a politikus „szándékosan elmulasztva kötelezettségeit” megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy elrendelte a menedékjogot kérő olyan házaspárok szétválasztását, amelyekben a feleség kiskorú.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a bevándorlásért is felelős tárca nem jogosult az intézkedés meghozatalára az esetek egyéni vizsgálata nélkül.

A volt miniszter ártatlannak mondta magát, és azzal védekezett, hogy tevékenységével a kényszer- és gyermekházasságok ellen harcolt és a fiatal lányok védelmében állt ki.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a kedd kora délután kezdődő parlamenti vitán a szélsőjobboldal képviselőin kívül a legtöbb párt, köztük a politikus korábbi pártja, a dán liberális párt is támogatja Stojberg mandátumának megvonását.

A különleges bíróság olyan miniszterek ellen ítélkezik, akik hivatali kötelességük teljesítése közben hivatali visszaélést vagy gondatlanságot követtek el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.