2022. március 30., 14:16

Maradt még józan ész a kontinensen: felmentették a Bibliából idéző finn képviselőnőt

A finn bíróság szerdán délelőtt felmentette Päivi Räsänen parlamenti képviselőt, aki azért állt bíróság elé, mert közösség elleni izgatásnak minősítették, hogy 2019-ben megosztott egy idézetet a Bibliából (Róm. 1,24-27) a homoszexualitás megítélése kapcsán. 

 Päivi Räsänen
 Päivi Räsänen
Fotó:  Päivi Räsänen/Facebook
Nagyon boldog vagyok és nagyon megkönnyebbült a döntés miatt. Meglepődtem volna és nagyon mérges lettem volna, ha másfajta döntés születik.

- kommentálta a döntést Päivi Räsänen. "Hálás vagyok Istennek és mindenkinek, aki támogatott e hosszú folyamat során" - jelentette ki a finn parlamentben tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Räsänen ellen három rendbeli etnikai közösség elleni izgatás miatt emeltek vádat. A képviselő asszonnyal együtt perbe fogták Juhana Pohjolát is, a Finn Luther Alapítvány egyik tagját, akit szintén felmentettek. 
 

A bíróság végül megállapította, hogy a politikus kijelentései két ízben ugyan "támadóak" voltak a homoszexuális közösség irányába, de nem merítették ki a gyűlöletbeszéd jogi kategóriáját. Räsänen szerint személyén túlmutató, rendkívül fontos döntésről van szó, amely a továbbiakban meghatározza majd, milyen kontextusban lehet nyilvánosan beszélni a Bibliáról, illetve a szólás- és vallásszabadságról.

Räsänen elmondta, több százezer bátorító üzenetet kapott az elmúlt hetekben, hiszen rengeteg ember aggódott amiatt, hogy a finnországi eset náluk is megtörténhet - jelentette ki a képviselő asszony. Elmondta, igencsak meglepődött, amikor perbe fogták az idézetek miatt, különösen azért, mert számos kijelentést adtak a szájába. 

Senki nem veszti el méltóságát a bűn által. A homoszexuálisok ugyanolyan értékes emberek, mint én.
- hangsúlyozta, ugyanakkor kiemelte, a szólás- és véleményszabadság joga őt is megilleti. Az ügyészség egyelőre nem jelezte, hogy fellebbeznének az ítélet ellen. A vád korábban 120 nap elzárást kért a finn politikusra.
 
A témában Kövesdi Károly, médiacsaládunk főmunkatársa írt kiváló cikkeket:
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.