2024. január 25., 13:00

Már Elon Musk is a kínaiak előretörésére figyelmeztet

A kínai elektromosautó-ipar kereskedelmi korlátok nélkül el fogja söpörni nemzetközi riválisait Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint.

Elon Musk
Fotó: TASR/AP

Musk szerdán, elemzőkkel folytatott telekonferencián úgy vélte, hogy a kínai autógyárak a "legversenyképesebbek" és "jelentős sikert fognak elérni Kínán kívül a bevezetett vámok vagy kereskedelmi korlátok függvényében".

Kereskedelmi korlátok nélkül a világ legtöbb más autógyárát nagyjából lerombolják. Rendkívül jók

- fogalmazott.

Musk megjegyzéseivel kapcsolatban a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki szokásos tájékoztatóján közölte, hogy "a tisztességes, igazságos és nyitott üzleti környezet fenntartását" támogatják.

Musk tavaly a magas hitelköltségekkel terhelt vásárlók megnyerése érdekében árharcba bocsátkozott, ami viszont leszűkítette a Tesla árréseit és aggodalmat keltett az értékpapírpiaci befektetők körében.

A szerdai telekonferencián Musk arra is figyelmeztetett, hogy a Tesla a meglévő modellpalettájával már elérte "a költségcsökkentés természetes határát".
A Reuters hírügynökség keddi jelentése szerint a Tesla 2025 közepén megkezdené meg olcsóbb, tömegpiacra szánt kompakt crossover gyártását, hogy felvegye a versenyt a konkurenciával. Musk szerdán ezt gyakorlatilag megerősítette azzal, hogy bejelentette, a következő generációs EV gyártását 2025 második felében kezdi meg texasi gyárában.

A stabil beszállítói hálózattal költségeiket kordában tartani képes kínai EV-gyártók viszont gyors ütemben törnek előre a piacon. Azt követően, hogy éveken át tartó állami támogatással a kínai belföldi elektromosautó-piac fellendült, nagy erőfeszítéseket tesznek termelési többletkapacitásuk lekötésére külföldi piacokon.

Ross Gregory, a melbourne-i székhelyű New Electric Partners tanácsadó cég szakértője szerint nagyon erős adu Kína kezében a több évtizede központi vezérléssel kiépített akkumulátor- és alapanyaggyártó infrastruktúra teljessége és rugalmas működése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.