2022. szeptember 23., 13:11

Már Amerikában is tudják, kinek jó a háború

A mandiner.hu ismertette azt az elemző cikket, amely a The Wall Street Journalban (WSJ) látott napivilágot és a most zajló orosz-ukrán háború gazdasági kihatásaival és az ennek nyomán fellépett energiaválsággal foglalkozik.

Röhögnek a markukba
Fotó: Wikipédia/ma7
Illusztráció

Már a cikk leütése is sokat mondó:

Az európai energiaválság egyik nagy nyertese: az amerikai gazdaság.”

A lap kifejtette, hogy az egekbe szökő gázáraktól sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és más alapanyagokat gyártanak, a kiszámíthatóbb energiaárak és a masszív kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.

Hozzátették, hogy miközben az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái az ipari termelés leépülésével fenyegetik Európát, Washington számos ösztönzőt hozott létre a gyártás és a zöld energia támogatására. A cikk szerint a gazdasági folyamatok egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, különösen a vegyi anyagokat, az akkumulátorokat és más energiaigényes termékeket gyártó vállalatok számára.

A lap szerint bár az amerikai gazdaság rekordinflációnak néz elébe, a koronavírus-válságból jól jött ki, és jó kilátásai vannak,

mert Európát destabilizálta a háború."

A WSJ szerint a Pandora dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen az év elején jelentett be amerikai terjeszkedést, a Tesla pedig szünetelteti a németországi akkumulátorgyár megvalósítását.

A WSJ által idézett közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot Európa ellátásában. Ha ez így lesz, a kontinensnek – legalábbis a gáz esetében – magas árakkal kell szembenéznie még 2024-ben is,

ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradnak.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.