2024. február 1., 13:54

Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de Brüsszelben azok vannak többségben, akik háborúpártiak

Alapvető nézőpontbeli különbség van az Európai Unió tagállamainak többsége és Magyarország között, a nagy tagállamok azonban nem a megoldásra törekszenek, hanem a Magyarország elleni „zsarolás durva és elfogadhatatlan formáit próbálják meg alkalmazni” - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely kormányinfó
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Gulyás Gergely közölte: Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de leghatározottabban mondja ki,

a háború nem jelent megoldást, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség Ukrajnában,

az EU-ban azonban azok vannak többségben, akik a háború pártján állnak, akik úgy gondolják, hogy Európa biztonságát nem az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezése, hanem annak folytatása szolgálja.

Úgy folytatta: ez még nem jelentené azt, hogy az egymással szemben álló felek számtalan kérdésben ne alakíthatnának ki közös álláspontot. Példaként az Oroszország elleni szankciókat említette.

Gulyás Gergely azt mondta,

a nézetkülönbségek mindeddig kezelhetőek voltak, de most azt látni, hogy nem a kompromisszumra törekszik a nagy tagállamok többsége,

hanem a Magyarország elleni „zsarolás durva és elfogadhatatlan formáit próbálják meg alkalmazni”.

Az ügyek európai módon történő intézése nem ez - jelentette ki.

Úgy összegzett: Brüsszelben alapvető változásra van szükség, hogy a hangnem megváltozzon, a június 9-i európai parlamenti választás lehetőséget nyújt az európai és magyar polgároknak arra, hogy véleményüket kifejezzék.

A változás a demokratikus keretek között érhető el. Szerencsés az, hogy most, amikor Európa válaszútnál van, amikor háború és béke, a kontinens versenyképessége, a tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartása kérdésében kell dönteni, néhány hónap múlva EP-választás lesz - mondta.

A miniszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcson folyamatos egyeztetéseket folytat, továbbra is igyekszik a nemzeti érdekek figyelembe vételével megegyezésre jutni, de ez nem biztos, hogy be fog következni. Jelezte, a kormányfő a csúcs után tájékoztatást fog adni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.