2022. április 14., 13:03

Magyar útlevéllel ukrán állampolgárok nem számíthatnak segítségre Csehországban

Ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező, de magukat magyar útlevéllel igazoló ukrán menekültek nem számíthatnak semmiféle hatósági segítségre Csehországban - hívta fel a figyelmet Vít Rakusan cseh belügyminiszter.

ukrán menekültek, Ugar
Fotó: TASR

A Právo című független baloldali lap csütörtökön azt írta, hogy

a cseh hatóságok az Ukrajnából elmenekült romákkal összefüggésben szembesültek a kettős állampolgárság problémájával.

Számos roma menekültnek az ukránon kívül magyar útlevele is van.

A magukat magyar útlevéllel igazolók Csehországban nem jogosultak ideiglenes védelemre, sem szociális segélyekre. Az ideiglenes segélyekre csak az ukránoknak (állampolgároknak) van joguk

- szögezte le a miniszter a lapnak nyilatkozva. Megjegyezte:

ezen romáknak Magyarországtól kellene segítséget kérni, mert egy részük eredetileg onnan is származik.

Vít Rakusan szerint eddig mintegy 1200 ukrajnai roma menekült érkezett Csehországba, akiket úgy kezelnek mint bárki mást. A romáknál az a fő gond, hogy nagy olykor 20-30 személyből álló családokról van szó, amelyek számára igen nehéz megfelelő, közös szállást találni.

Emil Vorác, a Khamoro civil szervezet igazgatója szerint

az ukrajnai roma menekültek egy része nem beszéli sem a roma, sem az ukrán vagy az orosz nyelvet, csak magyarul tud.

Itt az is probléma, hogy a cseh hatóságok által kiadott tájékoztatók mind ukrán nyelvűek, amit ezek a romák nem értenek meg.

A cseh belügyminisztérium a napokban 10 millió koronás külön alapot hozott létre az eltérő szocio-kulturális környezetből származó ukrán menekültek megsegítésére. A belügyi és a munkaügyi tárca, illetve a civil szervezetek képviselői a hét elején megvitatták az ukrajnai roma menekültekkel kapcsolatban felmerült problémákat, és megállapodtak egy speciális segélyprogramról.

Ennek része, hogy a roma menekülteket családonként az ország különböző régióiban helyezik el, hogy megakadályozzák az elszigetelt roma gettók kialakulását - mutatott rá Jelena Siladjzic, a Slovo21 civil szervezet igazgatója.  

A prágai sajtóban megjelent információk szerint az ukrajnai, kárpátaljai roma magyar menekültek száma néhány százra tehető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

MentAlista 2022. 04. 18., h - 10:57

🤷‍♀️ A Benes dekrétumok máig érvényesek. Ez CZ+SK "legfontosabb" békeszeretet kinyilvánítása.🤮