2022. május 30., 12:53

Ma kezdődik az EU történelmének egyik legfontosabb csúcstalálkozója

A Magyar Nemzet ismerteti a hirado.hu cikkét, amely a hétfőn kezdődő kétnapos EU-csúcs várható fejleményeivel foglalkozik.

Fontos döntés születik
Az EP épülete
Fotó: Wikipédia
Meg kell maradnia az európai egységnek, de az eddiginél nagyobb nyomást kell gyakorolni Oroszországra”

– ezzel az üzenettel hívta találkozóra az állam- és kormányfőket Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Hétfőn kezdődik a kétnapos csúcs, amelynek fő kérdése, hogy lesz-e olajembargó. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A magyar álláspont hetek óta változatlan: csak olyan szankció elfogadható, amelyik nem veszélyezteti az ország energiaellátást.

Dönthetnek az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagról, amelynek része, hogy megtiltanák az orosz kőolaj behozatalát a tagállamoknak.

A piac már a döntés megszületése előtt áremelésekkel reagált az embargós tervekre

– mutatott rá Hortay Olivér az M1-en. Az elemző szerint a szankcióknak az egész világgazdaságban súlyos következményei lennének, a mostani bizonytalanság pedig rendkívül káros és nehezíti a helyzetet.

A piaci szereplők félnek attól, hogy tényleg bevezetésre kerül egy embargós javaslat. Ez komoly problémákat okozna a piacon, ezért ezt a kockázatot előre beárazzák. Nagyon szépen látszik az árakon, az elmúlt három hónapban, hogy amikor megnövekszik ez a szankcióktól való félelem, akkor az árak is felfelé mennek, amikor csökken a félelem, akkor az árak is csökkennek” 

– fejtette ki az elemző.

Magyarország a kezdetektől ellenzi Brüsszel terveit és semmilyen szankciót sem támogat, amely tönkreteszi a magyar gazdaságot és veszélyezteti az emberek megélhetését. Márpedig Brüsszel tervei a jelenlegi formájukban ilyenek” 

- emlékeztet a lap Orbán Viktor kormányfő egyik korábbi nyilatkozatára.

Deák Dániel a XXI. Század Intézet elemzője szerint elképzelhető, úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot, hogy a csővezetékes olaj importjának tilalma alól több tagállam is mentességet kap.

Európának egy jelentős része, az Európai Uniónak gyakorlatilag a fele függ ezektől a gázszállítmányoktól, ezektől az olajszállítmányoktól, tehát ilyenkor Magyarország egész Európának az érdekét képviseli, amikor ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyos feltételeket támasszunk, ha ilyen olajembargós politikát vezet be Brüsszel” 

- mondta.

A Politico brüsszeli lap ugyanis úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól. A lap szerint egyébként Orbán Viktornak öt-hat tagállam is drukkolt a háttérből, hogy sikerrel járjon a brüsszeli tervek megakadályozásában.

Orbán Viktor egyébként Párizsból utazott Brüsszelbe, ahol az állam- és kormányfők az energiaellátás biztonsága mellett az elhúzódó ukrajnai háborúról és az azzal járó súlyos gazdasági válságról is tárgyalnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.