2021. május 31., 16:03

Litvánia provokációnak nevezte Minszk oltakozási ajánlatát

"Provokációnak" nevezte Ingrida Simonyte litván miniszterelnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy múlt heti kijelentését, amely szerint Minszk kész megnyitni a határokat azon, mások mellett litván állampolgárok előtt, akik be akarják oltatni magukat a koronavírus ellen.

Provokációnak tartja
Ingrida Simonyte
Fotó: TASR

"Ezt egy újabb verbális provokációnak tartom, amely mind a Kremlt, mind Lukasenka rendszerét jellemzi"

- mondta újságíróknak a litván kormányfő.

A fehérorosz elnök a FÁK-tagországok miniszterelnöki tanácsának múlt pénteki minszki ülésén jelentette ki: Fehéroroszország kész megnyitni a határokat azok előtt az ukrán, lengyel és litván állampolgárok előtt, akik be akarják oltatni magukat a koronavírus ellen. A fehérorosz elnök elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megállapodott abban: Fehéroroszország megnyit néhány határátkelőt, és szükség esetén sátrakat állít fel erre a célra. A BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Lukasenka közölte: van elég oltópontjuk ahhoz, hogy fogadják a Lengyelországból, Litvániából és más országokból, különösen Ukrajnából érkezőket.

A litván miniszterelnök elismerte, hogy az országban tett látogatásai során találkozott olyan emberekkel, akik az orosz oltóanyagot részesítenék előnyben, mégis, a kormány nem tudja teljesíteni követelésüket, mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte a Szputnyik V alkalmazását, a vakcina nem alkalmazható Litvániában.

A Szputnyik V-vel már több mint 65 országban oltanak, az Európai Unió országai közül azonban eddig csak Magyarországon és Szlovákiában kezdték el használni. Az EMA márciusban kezdte meg a Szputnyik V szakértői vizsgálatát, és a várakozások szerint május végéig folytatja az eljárást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.