2023. október 6., 12:57

Lengyelország határozottan elutasítja a menekültek elosztását

Lengyelország határozottan elutasítja a menekültek elosztását az uniós tagállamok között a Brüsszelből és Berlinből érkező "diktátum" alapján - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális tanácskozásán Granadában pénteken.

Megérkezés Granadába
Mateusz Morawiecki
Fotó: TASR

A kormányfő szerint a tervezet kidolgozása során az unió "összejátszott" Donald Tusk volt lengyel miniszterelnökkel, az Európai Tanács korábbi elnökével.

Brüsszel Tusk pártjának támogatásával megkezdte a megvalósítani ezt a tervet, vagyis befogadni az illegális bevándorlókat, illetve azoknak az országokra, amelyek nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni, drákói intézkedéseket vetnek ki"

- fogalmazott Morawiecki.

Mint mondta, több uniós miniszterelnökkel egyeztetett, akik egyetértenek a paktumról alkotott lengyel állásponttal, de "félnek ettől a diktátumtól".

"Mi bizonyítottuk, hogy nem félünk" - jegyezte meg.

A miniszterelnök a vétó indokaként elsősorban a biztonsággal kapcsolatos aggályokat emelte ki Franciaországot, Hollandiát említve példaként, ahol "világossá vált, hogy az illegális bevándorlók az okai a biztonság hiányának az utcákon", Svédországban pedig a hadsereget kellett bevetni az erőszakkal szemben.

Békét, biztonságot és kiszámíthatóságot akarunk"

- hangsúlyozta Morawiecki hozzátéve, hogy megvédik a lengyelek biztonsághoz való jogát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.