2023. április 13., 17:40

Lengyelország elutasítja Európa "szeparatizmusát"

Lengyelország elutasítja Európa "szeparatizmusát", Európa biztonságát csak az euroatlanti kapcsolatok szorosabbá tételével lehet megerősíteni - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a parlamentben.

Hűségnyilatkozat
Andrzej Duda - Zbigniew Rau
Fotó: TASR/ma7

Az államfő Zbigniew Rau külügyminiszternek a lengyel diplomácia idei céljait bemutató beszédét hallgatta meg a parlamenti alsóházban. Későbbi sajtóértekezletén Duda helyeselte, hogy Rau hangsúlyozta a lengyel-amerikai szövetség jelentőségét.

Egyértelmű, hogy ez a legfontosabb annak fényében, amit a keleti határunkon túl látunk"

- utalt az elnök az ukrajnai háborúra. Úgy vélte: Közép-Európa biztonságát csak a jelentős katonai képességekkel rendelkező nagyhatalom, az Egyesült Államok garantálhatja.

Nemcsak Lengyelország, nemcsak a keleti NATO-szárny, hanem egész Európa biztonságát az euroatlanti kapcsolatok szorosabbá tételével lehet megerősíteni

- hangsúlyozta Andrzej Duda.

Teljes mértékben ellenzünk minden európai szeparatizmust"

- jelentette ki. Ez a fajta törekvés nem állta meg a helyét Európa történelmének legutóbbi több mint száz évében - vélekedett. Felidézte az Egyesült Államok szerepét az első, majd a második világháború európai kifejletében, a hitlerizmus legyőzésében, majd a kommunizmus európai terjedésének megállításában.

Mindez a lengyel elnök szerint bebizonyította, mennyire fontos a transzatlanti partnerség, és "milyen messzemenő garanciákat nyújt a biztonság és a béke számára".

Zbigniew Rau programbeszédében az európai biztonság egyik alappillérének nevezte a transzatlanti együttműködést, és bejelentette: a varsói kormány tartós amerikai katonai jelenlétre fog törekedni Lengyelország területén.

A külügyminiszter később újságíróknak Emmanuel Macron minapi nyilatkozatát is kommentálta, amelyben a francia elnök Európa "stratégiai autonómiáját" szorgalmazta erőteljes euroatlanti partnerség helyett.

"Számunkra a stratégiai autonómia nem a transzatlanti közösség geopolitikai alternatívája"- jelentette ki Rau. "Minél erősebben ágyazódik be Európa a transzatlanti közösségbe, annál nagyobb biztonságban vagyunk"

- tette hozzá a lengyel külügyminiszter.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.