2023. október 4., 13:16

Lengyel belügyminiszter: Európának magabiztos menedékjogi politikára van szüksége

Európa hajója süllyed, az uniós menedékjogi rendszer a migránsok újabb tömegeit vonzza, ezért a jelenséggel szembeni valódi harcra, magabiztos uniós menedékjogi politikára van szükség - jelentette ki szerdán a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kamiński belügyminiszter.

Vétózni fognak
Mariusz Kamiński
Fotó: Wikipédia

A tárcavezető abból az alkalomból nyilatkozott a Polskie Radio 24 közszolgálati hírrádiónak, hogy az Európai Parlament szerdán az uniós menekültügyi csomagról tárgyal, mely magában foglalja migránsok kötelező áthelyezését is a tagállamok között.

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, és elvárja, hogy az unió másutt is a határokat biztosító valódi lépéseket tegyen - utalt Kamiński a fehérorosz-lengyel határon át Európába irányuló migrációs nyomás elleni lengyel intézkedésekre.

Bírálta az egyes uniós tagállamokban, köztük Németországban érvényes menedékjogi rendszert, amely - mint mondta - a migránsok újabb hullámait vonzza.

A magas szociális juttatások rendszere, melyet ők integrációs programoknak neveznek, öngyilkos politika az EU számára"

- jelentette ki.

Európa hajója süllyed, el fog süllyedni a nagyszámú illegális bevándorló miatt"

- figyelmeztetett Kaminski.

Rámutatott: a közel-keleti, afrikai országokban annyira magas a potenciális migránsok száma, hogy Európa képtelen befogadni őket. Európában pedig a liberális politikusokat "túszul ejtette saját ideológiai meggyőződésük és korábbi cselekedeteik, illetve azok hiánya". Ennek az iránynak a követése "drámai lesz Európa lakosai számára, sőt máris azzá vált"

- fűzte hozzá.

A migránsok elosztását javasló országok "a problémát akarják megosztani" azokkal a tagállamokkal, amelyekben ez azért nem áll fenn, mert "asszertív (magabiztos) migrációs politikát folytatnak"

- mondta Kaminski.

Valódi harcot kell kezdeni az illegális bevándorlással szemben - sürgette, példaként említve az Egyesült Királyságot, amely Európán kívüli telepekre szállítaná a menedékjogi kérelem elbírálására váró külföldieket.

Csak az ilyen asszertív politika hozhat valódi eredményeket, és ilyen kell, hogy legyen az egész EU, egész Európa politikája"

- húzta alá a miniszter.

A lengyel kormány a külső uniós határok védelmére, a migráció okainak kezelésére helyezi a hangsúlyt politikájában.

Mateusz Morawiecki kormányfő múlt héten bejelentette: az Európai Tanács (ET) pénteki granadai értekezletén Varsó megvétózza az uniós migrációs paktumot. Lengyelország hétfőn Brüsszelben saját állásfoglalást terjesztett elő a granadai csúcs kapcsán, amelyben a PAP hírügynökség szerint azt javasolják, hogy az ET zárónyilatkozatában a migrációra vonatkozóan szerepeljenek hivatkozások az egyhangú uniós döntéshozatal és az önkéntesség elvére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.