2023. szeptember 27., 09:40

Lemondott a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt a parlamentbe meghívó kanadai házelnök

Benyújtotta lemondását kedden a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt az ottawai parlamentbe meghívó és ott háborús hősként bemutató Anthony Rota kanadai házelnök.

Kiderült, hogy ki is valójában
Yaroslav Hunka ukrán veterán
Fotó: TASR

Rota azt követően mondott le, hogy a parlament alsóházában képviselt pártok vezetőivel egyeztetett. A legfőbb politikai erők egyöntetűen Rota lemondását követelték. A kormánypárti frakcióvezető, Karina Gould korábban úgy fogalmazott, hogy a képviselők elvesztették bizalmukat a házelnök személyében.

Gould közlése szerint a házelnök a kormány vagy az ukrán küldöttség előzetes tájékoztatása nélkül hívta meg a parlament két házának együttes ülésére a nácik oldalán harcoló egykori ukrán katonát, akivel a házelnök hivatala szerint Rota fia lépett kapcsolatba. A hivatal azt is megerősítette, hogy egyetlen más pártot vagy frakciót sem tájékoztatott a meghívásról.

Rota, aki a kormányzó kanadai Liberális Párt tagja, kijelentette, hogy egyedül ő a felelősség "tévedéséért", amellyel fájdalmat okozott egyéneknek és közösségeknek, ideértve a kanadai zsidó közösséget is. Hozzátette, hogy lemondása szerdától lép hatályba, addig pedig teendőit a helyettese veszi át.

Rota házelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt "ukrán hősként, kanadai hősként" ünnepelte a parlament előtt pénteken a teremben jelen levő, 98 éves Yaroslav Hunkát, és "megköszönte a szolgálatait". A képviselők kétszer is állva tapsoltak a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgő ukrán veteránnak, mit sem sejtve annak valódi múltjáról.

Utólag derült ki, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály "ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt".

A kanadai ellenzék Justin Trudeau miniszterelnök irodáját is felelősnek tartja a "melléfogásárt", de az érintettek elhatárolódnak ettől.

A BBC szerint az orosz médiák és a politikusok is nagyon aktívan kommentálják a kanadai parlamentben történteket, felhasználva azt ukránellenes retorikájukban.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások