2020. augusztus 3., 18:10

Lemondott a libanoni külügyminiszter

Naszif Hitti libanoni külügyminiszter hétfőn közleményben bejelentette, hogy lemond tisztségéről, mert a kormánynak nincs egyértelmű elképzelése Libanon jövőjéről, és hiányzik belőle a valódi hajlandóság a nemzetközi közösség által követelt szerkezeti reformok életbe léptetésére. Rögtön ezután meg is lett az utód az államfő diplomáciai tanácsadójának, Charbel Vahbának a személyében.

Libanoni külügy
A távozó libanoni külügyminiszter, Naszif Hitti

Naszif Hitti leköszönésével kapcsolatosan azt mondta: döntése nem volt könnyű, de semmilyen kormányzati tisztség nem ér annyit, hogy feladja elveit.

Figyelmeztetett: Libanon megindult egy lejtőn, aminek a vége az lehet, hogy "bukott állammá" válik. Hitti biztatta politikustársait, hogy fogjanak össze a nemzet érdekében. "Különben a hajó elsüllyed, és mindenkit magával ránt a mélybe" - tette hozzá.

Helyi médiaértesülések szerint az sem tetszett Hittinek, hogy Hasszán Diáb kormányfő bírálta a múlt hónapban Bejrútba látogató Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert, aki szerinte semmi újat sem mondott libanoni tartózkodása során, és nem tájékoztatták megfelelően a bejrúti kormány által életbe léptetett reformokról.

A karrierdiplomata Hittit januárban nevezték ki a külügyi tárca élére.

Libanon súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van, az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. A közel-keleti országban az államadósság mértéke eléri a bruttó hazai termék (GDP) 170 százalékát, miközben a munkanélküliség, a szegénység és az infláció emelkedik. Bejrút március elején fizetésképtelenséget jelentett. A kormány tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az összeomlás elkerülése végett, de eddig nem léptette életbe a külföldi hitelezők által elvárt szerkezeti reformokat.

Miután Michel Aun államfő és Hasszán Diáb kormányfő elfogadta Hitti lemondását, ki is nevezték utódját, az új tárcavezető a 67 éves Charbel Vahba lett, aki 2017 óta az elnök diplomáciai tanácsadója volt eddig.

Megosztás
Címkék