2020. augusztus 27., 19:27

Lemondott a bolgár központi választási bizottság elnöke esetleges manipulációk miatt

Váratlanul lemondott csütörtökön a bolgár központi választási bizottság elnöke, aki szerint manipulációk lehetségesek a szavazógépekkel a 2021 márciusában esedékes parlamenti választásokon.

Stefka SToeva
Fotó: Novinite.com
Sztefka Sztojeva a választási bizottság elnöke

Sztefka Sztojeva a testület ülésén jelentette be, hogy visszalép a feladattól, mert a szavazógépek javasolt alkalmazását nem gondolták át teljesen. Egyelőre még azt sem tudni, hogy milyen típusú gépekről lenne szó, és azt sem, hogy honnan szereznék be őket. Nincs tájékoztatás a minősítésükről, a tárolásuk körülményeiről, és a használatukra való kiképzésről sem.

Egyes szakértők nem zárják ki, hogy már az idén novemberben előrehozott választásokat rendeznek a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések miatt. A tiltakozók arra gyanakszanak, hogy a szavazógépek felhasználásával esetleg elcsalják a választást.

Sztojeva azt is mondta, nem világos, hogy engedélyezik-e majd a hagyományos szavazócédulák kitöltését azoknak, aki ezt akarják. Ez utóbbi alternatívát Bojko Boriszov kormányfő támogatná.
A bizottsági elnök lemondását a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Erre valószínűleg a jövő héten kerül sor.

Bulgáriában hetek óta kormányellenes tüntetések zajlanak. Az államfő és az ellenzéki szocialista párt is a kormány lemondását követeli korrupciós vádak, a maffiáéhoz hasonló működés, valamint az oligarcháktól való függése miatt.
 

Megosztás
Címkék