2022. augusztus 25., 10:22

Lemond a japán rendőrfőnök a volt kormányfő elleni merénylet miatt

Bejelentette csütörtökön lemondását a japán rendőrség vezetője, közölve, hogy vállalja a felelősséget azért, hogy Abe Sindzó volt miniszterelnök júliusban meghalt egy merényletben.

Mulasztások történtek
Nakamura Itaru - Abe Sindzo - a merénylet elkövetője
Fotó: Facebook/archívum/ma7

Nakamura Itaru mind ez idáig a legmagasabb rangú vezető, aki felelősséget vállal a volt kormányfő meggyilkolásának ügyében.

Abét július 8-án a Japán nyugati részén fekvő Narában egy 41 éves férfi lőtte agyon. A volt miniszterelnök éppen választási kampánybeszédet mondott, amikor a támadó hátulról többször rálőtt házilag készített fegyverével. A japán sajtó szerint a narai rendőrfőnök is távozik posztjáról.

Szakértők szerint a biztonsági intézkedések egyértelműen elégtelennek voltak aznap Narában. Úgy vélekednek, hogy a testőrök megmenthették volna Abét, ha a merénylő első, elvétett lövése utáni 2,5 másodpercben közbelépnek vagy kimenekítik a politikust a helyszínről. A támadó második lövése sebesítette meg ugyanis halálosan a korábbi miniszterelnököt - derült ki abból, amit a Reuters hírügynökségnek mondott nyolc biztonsági szakértő, akik átnézték a merénylet felvételeit.

Több japán tisztviselő, többek között Kisida Fumio kormányfő is elismerte, hogy a biztonsági intézkedések hiányosak voltak a választási kampányrendezvényen.

A japán országos rendőr-főkapitányság korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyilkosság abból következett, hogy a rendőrség nem tett eleget kötelességének, és hozzátették, hogy munkacsoportot állítottak fel a biztonsági és védelmi intézkedések felülvizsgálatára és megelőző lépések kidolgozására.

Nyomozati források korábbi tájékoztatása szerint a merénylő azt mondta, hogy az Abét támogató vallási csoport iránti gyűlöletből cselekedett. Hozzátette, hogy anyja nagy összegeket adományozott a vallási szervezetnek, ami miatt tönkrement.

Abe Sindzó volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, tisztségét először 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig töltötte be, majd 2012-től 2020-ig volt kormányfő.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.