2024. április 13., 13:19
Frissítve: ápr. 13. 14:46

Legalább öt embert megölt, többeket megsebesített a bevásárlóközpontban késelő férfi

Egy férfi szombaton egy forgalmas sydney-i bevásárlóközpontban késsel megölt öt embert, többeket megsebesített - közölte az ausztrál rendőrség. Az elkövetőt a rendőrség agyonlőtte, indokai egyelőre nem ismeretesek.

Ausztrália bevásárlóközpont késes támadás
Fotó: TASR/AP

A hatóságok beszámolója szerint

az elkövető kilenc embert támadott meg a város keleti külvárosában, a Bondi Junction Westfield bevásárlóközpontban.

Közülük hatan később belehaltak sebeikbe. Öt halálos áldozat nő, az életben maradt sebesültek egyike egy 9 hónapos kisbaba - jelentette be Karen Webb, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke.

Anthony Cooke helyettes rendőrfőnök újságíróknak elmondta, hogy az elkövetőt egy rendőr lelőtte, miután feléje fordult és kést emelt rá.

A sebesültek állapotáról egyelőre nem tudott részleteket mondani. Közöttük egy gyermeket is kórházba szállítottak.

Cooke elmondta, hogy ismereteik szerint az elkövető egyedül cselekedett, és a veszélyhelyzet megszűnt. Az elkövető személyazonosságát még nem sikerült megállapítani.

A helyszínen nem találtak semmiféle indítékra vagy ideológiai háttérre utaló jeleket.

A terrorizmust felvető újságírói kérdésre adott válaszában Cooke elmondta, hogy az ügy jelenlegi fázisában semmit nem zárhatnak ki, de precíz és valószínűleg időigényes nyomozást fognak végezni.

Az intézkedő rendőr Cooke elmondása szerint nagyon gyorsan a helyszínen volt, és egyedül, gyorsan cselekedett „sok ember életét mentve meg ezzel”.

A news.com.au beszámolója szerint a bevásárlóközpontot több százan hagyták el, a környéken rendőrségi járműveket és mentőautókat lehetett látni. A környező utcákat különleges rendőri egységek vizsgálták át. A mentők és a rendőrség röviddel délután négy óra előtt kaptak riasztást.

Egy szemtanú elmondta, hogy egy üzletben keresett menedéket, miután „egy vagy talán két lövést hallottunk, nem tudtuk mit tegyünk”. Az üzlet alkalmazottai a menedéket keresőket egy hátsó helyiségbe vitték, amelyet magukra zártak, majd egy hátsó ajtón kiengedték őket.

„Együttérzünk a sebesültekkel, és köszönetet mondunk az őket ápolóknak, valamint a bátor rendőröknek és az elsősegélynyújtóknak” - tette közzé Antony Albanese ausztrál miniszterelnök az X közösségi oldalon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.